De geschiedenis van Tractebel

Eeuwen ervaring

Kies onderwerp

De oorsprong van Tractebel gaat terug tot enkele bedrijven die in de tweede helft van de negentiende eeuw werden opgericht. Sindsdien heeft het bedrijf zijn internationale activiteiten als belangrijke speler binnen de markt van de energie-infrastructuur voort uitgebouwd. Daarnaast is Tractebel actief als internationaal engineering- en consultancybureau en als hoofdaannemer.


1862

Tractionel

Tractionel, dat later zou worden herdoopt tot Tractebel, is voortgekomen uit de Compagnie Mutuelle des Tramways. De samenwerking tussen de Compagnie Générale pour l’Éclairage et le Chauffage par le Gaz, opgericht in 1862, de Société Générale des Chemins de Fer Économiques (1880) en de Société Générale Belge d’Entreprises Électriques (1895), leidde in 1929 uiteindelijk tot de oprichting van Tractebel.

history_tractionnel_1895

1890

De Lahmeyer Group

Lahmeyer & Co werd in 1890 in Frankfurt opgericht door Wilhelm Lahmeyer, een ondernemer met een grootse visie voor de toen opkomende elektriciteitsindustrie. Zijn uitvindingen en ontdekkingen maakten de baan vrij voor dit indrukwekkende succes. De engineeringafdeling van het voormalige Lahmeyer AG werd later de kern van Lahmeyer International toen dat bedrijf in 1966 werd opgericht als consultancybedrijf. Tractebel nam in december 2014 de Lahmeyer Group over. Vandaag bedenken ingenieurs, natuurwetenschappers en economen uit meer dan 30 disciplines met dezelfde filosofie oplossingen in energie, waterkracht, waterinfrastructuur, bouw en transport.

Lees hier meer over de Lahmeyer Group

wilhelm_lahmeyer

1947

Coyne et Bellier

Coyne et Bellier werd in 1947 in Frankrijk door André Coyne opgericht als engineering- en consultancybedrijf André Coyne et Jean Bellier (ACJB). André Coyne was een gerenommeerd burgerlijk ingenieur met 70 dammen in 14 landen op zijn naam, waaronder de Kariba-dam aan de grens tussen Zimbabwe en Zambia en de Daniel-Johnson-dam in Quebec, om maar een paar voorbeelden te noemen. ACJB trad in 1976 toe tot Tractionel, dat later fuseerde met Electrobel. Het bedrijf voerde ongeveer 600 damprojecten uit in meer dan 70 landen wereldwijd, naast 90 waterkrachtcentrales met een totale potentiële capaciteit van meer dan 70.000 MW, het civiele ontwerp van 60 kerncentrales en andere grote infrastructuurprojecten zoals waterwegen, spoorwegen, ondergrondse constructies en speciale gebouwen.

history_coyne_bellier

1965

LEME Engenharia

De activiteiten van Tractebel in Brazilië gaan terug tot de oprichting van LEME Engenharia in 1965. De meerderheid van de bestaande Braziliaanse waterkrachtcentrales werd gepland, ontworpen of gebouwd onder het toezicht van LEME’s specialisten. LEME Engenharia speelde niet alleen een sleutelrol bij waterkrachtprojecten, het bedrijf ontwierp ook al meer dan 80 onderstations met extra-hoogspanning en 25.000 km transmissielijnen, waaronder de recente Madeira-transmissielijn (± 600 kV / 2.375 km) en de Belo Monte-transmissielijn (± 800 kV / 2.092 km). Waterinfrastructuur is een andere belangrijke sector voor Tractebel. Een opmerkelijk project was de macro-drainage van het Una-bekken in het noorden van het land. Door de deskundigheid van onze mensen werd de watervoorziening van de stad Belém uitgebreid, met een impact voor ongeveer 2 miljoen inwoners. LEME Engenharia werd in 2000 door Tractebel overgenomen en is momenteel een van de belangrijkste engineering- en consultancybureaus in Latijns-Amerika voor energie, water en infrastructuur.

hydropower_1

1982

International Marine and Dredging Consultants (IMDC)

Tractebel is de aandeelhouder van het in 1982 in België opgerichte International Marine and Dredging Consultants (IMDC). In de loop van bijna drie decennia heeft het bedrijf ruime ervaring opgedaan met watergerelateerde studies zoals het inschatten van overstromingsrisico’s, hydraulische modellen, kustbescherming, sedimentatierisico's, baggertechnieken, blauwe energie, oeverbescherming van rivieren, binnenscheepvaart, haveninfrastructuur en offshore-installaties.

imdc_climate_change_ghana_palmtree

1995

Technum

In 1995 versterkte Tractebel zijn activiteiten in België nog verder met de oprichting van Technum, een fusie van een aantal kleinere Vlaamse adviesbureaus. Technum, dat in 2016 werd omgedoopt tot Tractebel, ondersteunde enkele belangrijke projecten zoals het Antwerp Mobility Master Plan, de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en het Albert II-dok in de haven van Zeebrugge.

technum_tractebel_plans_datingbackfromtheseventies

2016

GKW

Ook GKW werd in 2016 opgenomen in de Tractebel-familie. GKW Consult behoort tot de belangrijkste internationale onafhankelijke consultants voor milieu-engineering, met bijzondere aandacht voor watertoevoer, afvalwaterzuivering en -afvoer. Door de snelle groei van de opkomende economieën neemt de vraag naar zoet water enorm toe. Uit studies is gebleken dat wereldwijd ongeveer vier miljard mensen kampen met waterschaarste. Door gebruik te maken van zijn expertise op het vlak van waterinfrastructuur en irrigatie, wil Tractebel de efficiëntie en duurzaamheid van waterbeheersystemen verbeteren en zo de watervoorziening voor landbouw en drinkwater veiligstellen.

Lees hier meer over GKW

gkw_LGKW_hungary

2016

RED

Tractebel, dat een leiderspositie in energietransitie bekleedt, heeft in oktober 2016 RED overgenomen, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen van energiezuinige gebouwen. Sinds de oprichting in 2004 heeft RED al meer dan 200 datacenters ontworpen, waarvan een groot deel nieuwe energiebenchmarks haalt. Het hoofdkantoor van RED bevindt zich in Londen, maar het bedrijf heeft ook internationale hubs in Dubai en Singapore. Daarnaast kan het steunen op een internationaal designcentrum in Manila voor de ontwikkeling van baanbrekende softwaremodellen voor energie-efficiëntie, Building Information Modelling (BIM), berekeningen en technische tekeningen. En dat veel sneller en efficiënter dan met de traditionele modellen.

Lees hier meer over RED

red_datacenter

2018

Tractebel neemt Overdick over

Tractebel meldt de overname van Overdick via zijn dochteronderneming Lahmeyer International. Overdick is een bedrijf gevestigd in Hamburg, Duitsland, dat gespecialiseerd is in offshore engineering. De overname past perfect in de strategie van Tractebel, één van 's werelds grootste engineering- en consultancybedrijven en onderdeel van ENGIE, om te groeien in offshore windenergie en zijn positie als vooraanstaand advies- en studiebureau in de energietransitie te versterken.

Meer info over Overdick

Dolwin_Gamma_HVDC_Platform

2018

Tractebel neemt Deutsche Offshore Consult over

Slechts enkele weken na het succesvol overnemen van Overdick kondigt Tractebel een nieuwe overname aan in de sector van de offshore windenergie via zijn dochteronderneming Lahmeyer International. Met de verwerving van een meerderheidsaandeel in Deutsche Offshore Consult GmbH (DOC) op 5 december zorgt Tractebel voor een duurzame versterking van zijn positie in de sector.

Tractebel is een van de belangrijkste engineering- en consultancybureaus voor energie, water en infrastructuur met een omzet van € 675 miljoen en een aanwezigheid in Europa, Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Met de overname van DOC verhoogt Tractebel aanzienlijk zijn expertise voor het uitvoeren van uitdagende projecten rond offshore windenergie.

Meer informatie over Deutsche Offshore Consult GmbH (DOC)

AdobeStock_228308173

Verdiep je in onze geschiedenis

Coyne et Bellier: een lange traditie van grote engineeringprojecten

André Coyne en Jean Bellier creëerden een nieuwe standaard vanaf de eerste ontmoeting. Hun eerste project, de Marègesdam, zette de toon voor hun toekomstige samenwerkingen. 

Lees verder
292136

LEME Engenharia: energie, infrastructuur en engineering

TAMS do Brasil Engenheiros Consultores werd opgericht in 1965 en groeide al snel uit tot een van de belangrijkste ingenieursbureaus in Latijns-Amerika. Pas in 1977 veranderde het bedrijf zijn naam in LEME Engenharia omdat inmiddels de tijd rijp was om rekening te houden met de uitgebreide activiteitenportefeuille.

Lees verder
SaltoCaxias08_002

Lahmeyer: historisch sterk in energie en water

Lahmeyer International werkt nog altijd in de filosofie van pionier Wilhelm Lahmeyer, een tijdgenoot van de gebroeders Siemens. Al meer dan 45 jaar werken ingenieurs van alle disciplines er samen. Zij passen hun kennis en ervaring toe in de meest uiteenlopende projecten en spelen door de kwaliteit van hun werk een doorslaggevende rol in de internationale reputatie van het bedrijf.

Lees verder
Lahmeyer_firma