HyNetherlands, gelegen aan de Eemshaven in de Nederlandse provincie Groningen, gaat een sleutelrol spelen in de Europese strijd tegen klimaatverandering. Een deel van de waterstof van de site zal worden gebruikt voor de productie van e-methanol, een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen, door hernieuwbare waterstof en biogene CO₂ afkomstig van de thermische terugwinning van niet-recycleerbaar afval te combineren.
De waterstofexperts van Tractebel ondersteunden klant ENGIE bij dit ambitieuze project door diensten te verlenen voor de optimalisatie van het faciliteitsontwerp om te voldoen aan de functionele vereisten aan de laagste levenscycluskosten en door de functionele specificaties voor aanbestedingen op te maken. Vervolgens zal Tractebel assisteren bij het aanbestedingsproces voor de engineering-, procurement- en constructiefase (EPC). Haar multidisciplinaire experts werden in 2019 al een eerste instantie door ENGIE ingeschakeld om de haalbaarheidsstudie uit te voeren voor een 100 MW groene waterstofinstallatie, de eerste fase van het HyNetherlands-project op GW-schaal.

De waterstofexperts van Tractebel voltooiden de functionele specificaties van de site en ondersteunen de aanbestedingsfase
Nieuwe samenwerking om de productie van e-methanolbrandstof mogelijk te maken
Klant ENGIE werkte in mei 2022 samen met OCI, Europa's grootste methanolproducent, en EEW, een toonaangevend bedrijf in de productie van elektriciteit en warmte uit de thermische terugwinning van afval. De samenwerking zal de productie van e-methanol mogelijk maken door hernieuwbare waterstof en biogene CO₂. De e-methanol zal in eerste instantie worden gebruikt in maritieme toepassingen. Zowel waterstof als e-methanol zijn duurzame, krachtige energiebronnen, waarvan de grootschalige distributie in heel Nederland en Europa naar verwachting een grote bijdrage zal leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
De waterstofeconomie laten groeien
HyNetherlands is een van de eerste waardeketens voor duurzame energie van deze omvang die in Europa is ontwikkeld. De waterstof zal bijdragen aan het decarboniseren van de mobiliteitssector, zoals bussen, vrachtwagens en treinen. Zo zullen waterstof-brandstofcellen diesel vervangen in passagierstreinen in Noord-Nederland. Tegen 2030 is de energie bestemd voor een breder gebruik, waaronder de staalproductie en de chemische industrie.
Groene waterstof produceren en opslaan
De site zal elektriciteit voor de productie van waterstof halen uit nabijgelegen hernieuwbare energiebronnen zoals offshore wind. De commerciële exploitatiedatum (COD) van de eerste 100 MW is gepland voor 2025 en HyNetherlands zal naar verwachting begin 2030 worden opgeschaald naar GW-capaciteit. Er zijn plannen om energie op te slaan voor gebruik wanneer hernieuwbare bronnen zoals wind niet voldoende elektriciteit produceren: waterstof kan worden opgeslagen in het net of in zoutgrotten in Zuidwending, Groningen.

HyNetherlands project roadmap
“Ons team is er trots op deel uit te maken van zo’n innovatief, impactvol project. Het benutten van energie uit groene waterstof op GW-schaal kan de uitstoot in de maritieme, transport- en industriële sectoren aanzienlijk verminderen. Projecten zoals HyNetherlands zijn de toekomst, omdat ze de sleutel zijn om de wereldwijde doelstellingen voor decarbonisatie te bereiken.”

Johan Claeys, Project Management Leader - Green Fuels
Lees meer over het HyNetherlands project.