Een dag uit het leven van Jorn de Potter, projectleider elektrische installaties

14 Apr 2022

De job van een ingenieur is één van de meest boeiende beroepen die is er is. Samen met een team werk je elke dag aan projecten die onze leefwereld en steden van morgen vorm geven.
Afwisseling is een belangrijk aspect van engineering, met een scala aan verschillende werkomgevingen om uit te kiezen. Ook benieuwd hoe een job als ingenieur bij Tractebel eruit ziet?  

 

Jorn de Potter, projectleider elektrische installaties, vertelt ons alles over zijn carrièrepad en wat je kunt verwachten in het dagelijkse werkleven van een ingenieur bij Tractebel.

Wanneer en waarom ben je bij Tractebel gaan werken?

Toen ik afstudeerde aan de HoGent, was het in die tijd niet gemakkelijk om een job te vinden in dit vakgebied. Een vriend van mij, die bij Tractebel werkte, vertelde me dat er enkele openstaande jobs waren in mijn vakgebied, en dat ik eens moest kijken naar de vacatures. Dat heb ik toen gedaan en ik besloot te solliciteren naar de functie van ontwerpingenieur elektriciteit, en hier ben ik dan!
17 jaar later ben ik nu projectleider elektrische installaties en teamleider in de het departement elektriciteit in Gent.

Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?

Onze dag draait meestal rond het werken aan de behoeften van de klant, wat betekent, vergaderingen met de klant en/of aannemers, het bespreken van hun wensen en deze vertalen naar technische documenten (technische specificaties, bill of quantities, schema's, technische tekeningen, budgetramingen, haalbaarheidsstudies...).
Al deze behoeften moeten in overeenstemming blijven met de specifieke en geldende normen en gecoördineerd worden met andere collega's. Interne samenwerking is essentieel, we werken nauw en dagelijks samen met verschillende ingenieurs en ontwerpers, samen met andere derde partijen (leveranciers, aannemers...).
Het is zeer belangrijk om efficiënt samen te werken en te communiceren met alle mensen met wie we samenwerken in team om het studiewerk te kunnen uitvoeren en realiseren zoals gevraagd door de klant.  

Het is soms ook een uitdaging om de best mogelijke offerte aan te bieden met een competitieve prijs en tegelijk rendabel te zijn voor het bedrijf.

En we mogen niet vergeten dat Covid een enorme impact heeft gehad op onze manier van werken, maar naar mijn mening is het op een positieve manier veranderd. Vóór de pandemie werd telewerken anders bekeken, men dacht dat het minder efficiënt was, terwijl de laatste twee jaar is gebleken dat het voor de meesten van ons zelfs efficiënter en tijdbesparend kan zijn. Het is een win-winsituatie: minder reistijd, een beter evenwicht tussen werk en privéleven, gemakkelijker contact met collega's in het buitenland, en soms zelfs gemakkelijker contact met de klant.
Anderzijds blijven we ook belang hechten aan de face-to-face-interacties die voor ons als mensen van cruciaal belang zijn. Het schept een band die niet te vergelijken is met contacten op afstand. Alles moet in evenwicht zijn en ik ben blij dit evenwicht terug te zien in mijn dagelijks werk bij Tractebel.

Wat is een mijlpaal in jouw carrière waar je trots op bent?

Ik ben eerder trots op mijn carrière in het algemeen, op alles wat het mij heeft gebracht. Al na enkele jaren kon ik zelfstandig projecten beheren, vooral dankzij mijn collega's die me in de loop der jaren veel hebben bijgebracht.

Projecten tot een goed einde brengen, vanaf het eerste contact met de klant, over de ontwerpfase, tot de supervisie op de werf en uiteindelijk de overhandiging van het project aan de klant, geeft veel voldoening. Zeker als je waardering krijgt van de klant. Zonder onze klanten zouden we niet bestaan, zij zijn het meest waardevolle wat we hebben. Ik hou ervan om met hen in contact te staan, hun behoeften te begrijpen en deze relatie te creëren om wat zij willen te vertalen naar concrete projecten. Het kennen en begrijpen van de behoeften van klanten is de kern van elk succesvol bedrijf.

Wat zijn jouw carrièredromen voor de toekomst?

Ik zie mezelf echt blijven werken aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovaties die zullen resulteren in duurzamere projecten. Ingenieurs spelen een leidende rol op het gebied van milieuverandering. Ik weet dat het een beetje wollig kan klinken, maar we proberen een betere toekomst voor iedereen te creëren. Betrokken zijn bij waardevolle projecten die een impact hebben op de wereld en het dagelijkse leven van mensen is onbetaalbaar.

Heb je nog raad voor wie een carrière als ingenieur ambieert?

Wees een spons! Een non-stop leerhouding en een gezonde interesse in technische zaken is belangrijk. Verzamel zoveel mogelijk informatie als je kunt. Een succesvol en ervaren ingenieur worden is ook vooral te danken aan het feit dat je elke dag van je carrière bijleert en evolueert.
De mensen die je in je beroepsleven tegenkomt, hebben allerlei ervaring en kennis in veel verschillende aspecten van de ingenieurs- en uitvoeringsindustrie. Zij zijn een open bron van informatie die tot je beschikking staat. Houd je ogen open voor technische evoluties en heb een brede visie.
Naast de attitude is het kunnen werken in teamverband erg belangrijk zoals eerder gezegd, niet alleen voor de projecten zelf maar ook voor je eigen ontwikkeling.

Je mag ook nooit vergeten dat je niet alleen bent in je job. De hele Tractebel familie staat achter je, je kan rekenen op je collega's voor technische en management ondersteuning. Er is altijd een helpende hand in de buurt, dit is waar ik van hou bij Tractebel.

Nieuwsgierig naar engineering of andere carrières bij Tractebel? Klik hier om onze openstaande vacatures te bekijken.

Gerelateerd nieuws

Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024
PANT01_project_image_240318

Designing a medical radioisotope production facility for cancer treatment

Jointly with its partner, MODULO architects, Tractebel will combine its infrastructure and nuclear expertise to support the design and construction of PanTera's actinium-225...

Lees verder
28 Mar 2024