Tractebel, DEME en Jan De Nul presenteren drijvende zonnepanelen op zee: SEAVOLT©

08 Mar 2023

Belgische partners Tractebel, DEME en Jan De Nul introduceren SEAVOLT©, een nieuw merk vandrijvende fotovoltaïsche (PV) technologie op zee. Deze technologie is het resultaat van gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling, mogelijk gemaakt dankzij het combineren van de expertise van zonne-, milieu-, en offshore experten.

De SEAVOLT-technologie (patent aangevraagd) kan de zware omstandigheden op zee doorstaan en intussen grote oppervlakken creëren die beschermd zijn tegen de golven. Het modulaire design laat gemakkelijke aanpassingen toe naar verschillende locaties en eisen. Voordelen omvatten onder meer de productie van lokale hernieuwbare energie en de mogelijkheid om de zonnepanelen in windmolenparken op zee te installeren (waar lokale autoriteiten ‘multi-use’ concessies toelaten). Een ander voordeel is het toevoegen van grote volumes capaciteit aan hernieuwbare energie in een relatief korte tijdspanne.

Testinstallatie zal voor de Belgische kust geplaatst worden

Vier jaar geleden begonnen de partners, in samenwerking met Universiteit Gent, met het onderzoeksproject MPVAQUA (Marine PV Aquaculture) gefinancierd door VLAIO binnen het frame van de Blauwe Cluster. Een concept voor een drijvend systeem op zee werd ontwikkeld samen met een eerste onderzoek naar de effecten op het ecosysteem van de zee, de integratie van aquacultuur en een financiële beoordeling. Na onderzoek in het labo zijn de partners op dit moment bezig met de ontwikkeling van een testinstallatie op zee, wat in de zomer van 2023 voor de Belgische kust gelanceerd zal worden. Tegelijkertijd gaan parallelle projecten met medewerking van KBIN van start die focus leggen op het ecosysteem, milieu en kosten-baten analyse, met de steun van het Energietransitiefonds en het federale Relanceplan.

Testen van drijvende zonnetechnologie

Vertegenwoordiging van SEAVOLT : Offshore drijvende zonnepanelen combineren met offshore windparen biedt de mogelijkheid om grote volumes extra hernieuwbare energie toe te voegen.

Zonne- en windenergie zijn compatibel

De interesse van de PV-sector in locaties op zee komt door land-schaarste, gecombineerd de nood aan lokale productie en de grote versnelling van de energietransitie. Fotovoltaïsche technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit: de ‘magische’ 1 TW-mijlpaal van geïnstalleerde capaciteit werd bereikt in 2022, de nood aan lokale hernieuwbare energie groeit drastisch en de compatibiliteit tussen wind- en zonne-energie wordt overal ter wereld bevestigd. Nu autoriteiten ‘multi-use’ concessies toestaan en de netwerkinfrastructuur een goed potentieel tonen voor gecombineerd gebruik, biedt de toevoeging van drijvende zonnepanelen aan bestaande en toekomstige windmolenparken op zee een kans om grote volumes extra hernieuwbare energie toe te voegen.

“Op dezelfde manier als we de verschuiving van windenergie op land naar zee zagen, zien we nu de extensie van het hele energiesysteem naar offshore locaties. Samen met de productie van groene brandstof op zee, energie-eilanden op zee en interconnectoren en mogelijke opslagoplossingen voor energie, geloven we dat drijvende zonnepanelen op zee een belangrijke rol spelen in de versnelling van de energietransitie. Hoewel deze technologie in de kinderschoenen staat, zijn we ervan overtuigd dat we met zulke sterke partners aan boord SEAVOLT elke mogelijke kans tot slagen geven.”

Philippe Van Troeye, CEO van Tractebel

 

“Met onze focus op het bouwen aan een duurzame planeet, toont DEME opnieuw zijn pioniersgeest. Door nauw samen te werken met gelijkgestemde partners hebben we SEAVOLT ontwikkeld – een nieuwe hernieuwbare energieoplossing dat een groot potentieel heeft om de transitie naar schone energie te versnellen. DEME heeft decennia aan kennis over wat het betekent om te werken op zee, en we hebben al lang een leidende rol als aannemer in de offshore windsector. Wij geloven dat het combineren van zonne- en windenergie op zee geweldige mogelijkheden biedt voor de toekomst.”

Luc Vandenbulcke, CEO van DEME Group

 

We zijn verheugd om de SEAVOLT-technologie te lanceren, die het hoogtepunt vormt van jaren hard werk en innovatie in zonne-energie op zee, samen met onze partners. SEAVOLT is een betrouwbare, kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing die zelfs in de zwaarste mariene omstandigheden kan worden ingezet. Terwijl de windindustrie op zee blijft groeien, geloven we dat de technologie het potentieel heeft om een cruciale rol te spelen bij het optimaal gebruik van de ruimte door complementair te zijn met windmolenparken op zee. We kijken ernaar uit om te zien hoe SEAVOLT vorm zal geven aan de toekomst van hernieuwbare energie en zal bijdragen tot een duurzamere toekomst.”

Philippe Hutse, Director Offshore bij Jan De Nul Group

Benieuwd naar meer? Ga naar www.seavolt.be

Meer informatie over  de duurzame energieoplossingen van Tractebel

Gerelateerd nieuws

AdobeStock_274888725

New hydropower projects bring Nepal closer to 100% electrification target

Tractebel signed a new contract for two strategic hydropower projects in the Mugu district of western Nepal’s Karnali Province, with a combined capacity of 441 MW....

Lees verder
22 May 2023
1920x630_px_banniere_web_1_3

ULB and Tractebel: a dedicated program to innovate Urban Resilience and Carbon Neutrality

The Executive Master in Resilient and Carbon Neutral Cities is a programme that addresses the pressing challenge of climate change, focusing on transforming...

Lees verder
15 May 2023
Ratch_pp

Increased efficiency in cogeneration power plant expansion

The Ratch cogeneration expansion plant in Thailand operates during peak times only, ensuring maximum efficiency at all times. Tractebel was owner’s engineer in this...

Lees verder
21 Apr 2023
2021_10_19_Testimonio_2_10

Eliminating thousands of tons of CO² in the construction of major complex in Monaco

A whopping 3,350 tons of CO2 were eliminated in the construction of the Testimonio II complex in Monaco. How? By using...

Lees verder
19 Apr 2023