Ontmoet Giulia - Architect bij het Ruimtelijk Ontwerp team

13 May 2022

Weet je wat een Architect in Ruimtelijk Ontwerp is? Wel, het is een concept dat zich op de een of andere manier positioneert tussen kunst en de technologie van de bouw, waarbij abstracte en conceptuele aspecten vermengd worden met wetenschappelijke, praktische en precieze aspecten.
Ontmoet Giulia, een jonge architecte in het ruimtelijk ontwerp team, zij zal ons meer vertellen over haar dagelijks leven bij Tractebel.

Ruimtelijk ontwerp is een ontwerpconcept en -methodologie die gevestigde concepten van architectuur, binnenhuisarchitectuur, landschapsarchitectuur, openbare kunst, en nog veel meer integreert. De rol van een architect in ruimtelijk ontwerp bevindt zich ergens tussen kunst, die abstract en conceptueel is, en de technologie van het bouwen, die wetenschappelijk, praktisch en precies is.

In tegenstelling tot zuivere kunst moeten gebouwen en plaatsen stevig geconstrueerd en structureel solide zijn. Bij het ontwerp moet rekening worden gehouden met de manier waarop ze zullen worden gebouwd, hun functie en de manier waarop ze zullen worden ervaren. De architect in ruimtelijk ontwerp moet dus kennis hebben van beide, niets gebeurt in isolement en alles is met elkaar verbonden.

Laten we kennismaken met Giulia, een jong afgestudeerde die in 2020 bij Tractebel aan de slag is gegaan als architect in het team Ruimtelijk Ontwerp van Tractebel.

Giulia, hoe ben je bij Tractebel terechtgekomen ? 

Ik heb eerst architectuur gestudeerd aan de Universiteit IUAV van Venetië waar ik mijn Bachelor heb gedaan en vervolgens aan de KU Leuven in Gent. Ik merkte dat naar het einde van mijn studies toe, ik meer en meer geïnteresseerd raakte in het ontwerpen van publieke interventies die een grote groep mensen zouden toelaten om samen te komen. Het idee om iets te creëren dat voor iedereen toegankelijk is, wekte mijn interesse.

In 2020 sprak één van mijn professoren me aan over Tractebel en vroeg me of ik geïnteresseerd was om een interview te doen voor de job van architect in het Spatial Design team, ik solliciteerde en hier ben ik dan.

 
Vertel ons meer over je job zelf, wat doe je?

Ik ben architect bij het team Ruimtelijk Ontwerp van Tractebel, in Gent. Mijn rol binnen het team varieert in vele opzichten naargelang de projecten waaraan ik werk.

De belangrijkste reden waarom ik mijn job bij het bureau Ruimtelijk Ontwerp interessant vind, zijn de vele verschillende soorten projecten waar je in terecht kan komen. Ze zijn allemaal verschillend van elkaar, elk project is uniek. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld betrokken bij een project dat zich richt op de stedelijke problematiek van een grote stad, wat heel anders is dan projecten die meer in natuurlijke landschappen zijn ondergedompeld.

De eerste stap bij het opstarten van een nieuw project is een duidelijk overzicht te hebben van de omgeving en de kenmerken van dit specifieke gebied. Hiertoe moeten we analyses en studies uitvoeren die ons in staat stellen de voor- en nadelen aan te wijzen die de ontwerpbelemmeringen en sterke punten van het gebied zullen bepalen. Daarna zullen de ontwerpinstrumenten en projectdoelstellingen worden vastgesteld door de ontwerpopties te ontwerpen en te onderzoeken. De verschillende opties zullen vervolgens worden gepresenteerd en besproken met de opdrachtgever en indien nodig worden aangepast.

Zoals eerder gezegd, houd ik van de mogelijkheid om te ontwerpen en te zoeken naar nieuwe ontwerpmogelijkheden die mensen samenbrengen en nieuwe ervaringen creëren die helpen bij het herdefiniëren van de karakters van ruimtes. Ik was echt trots op mezelf toen een klein ontwerp van mij gerealiseerd werd. Het is een gevoel van trots om je project waar je lang aan hebt gewerkt tot bloei te zien komen.


Zijn er uitdagingen waarmee u geconfronteerd werd als jonge architect?

Ik begon bij Tractebel te werken tijdens de pandemie en alles moest van op afstand gebeuren.  Gelukkig hebben we ons snel aangepast en dankzij de vele platformen die het kantoor ter beschikking stelde, konden we van thuis uit uitwisselen, communiceren en aan projecten werken.
Nu de dingen langzaam weer normaal worden, is het werken met mijn team veel boeiender en leuker, omdat veel van de dingen waar ik de leiding over heb, afhangen van collectieve discussies waarin ik mijn ideeën deel. Een typische dag bevat zeker een teamvergadering waar ik wat besloten is moet uitwerken in plannen, schema's of tekeningen, afhankelijk van de noodzaak. Face-to-face uitwisselingen zijn gemakkelijker en productiever.  

Een andere uitdaging voor mij, als jonge architect, was om het vertrouwen te vinden om mijn stem te laten horen en mijn ideeën te delen met mensen die veel meer ervaring en kennis hebben dan ik. Ik moest ook de confrontatie aangaan met mensen die een andere mening hadden dan ik en hen proberen te overtuigen van mijn ideeën. Hetzelfde geldt voor de andere kant, ik moest mezelf ook aanpassen en openstaan voor andere visies dan de mijne.  

 
Wat zijn uw carrièreplannen voor de toekomst?

Als jonge werknemer heb ik een dorst om te leren en ik zou natuurlijk graag evolueren in wat ik doe en leren van mijn collega's, meer ervaring opdoen, leren van mijn fouten, zelf projecten uitvoeren en de uitvoering ervan zien.

 
Heb je enig advies voor mensen die een carrière als een ruimtelijk ontwerp architect ambiëren?

Je moet van veelzijdigheid en verplaatsingen houden. De taken zijn divers: plannen maken, uitwisselen met partners, ter plaatse gaan, enz. Het creatieve aspect is ook heel belangrijk: jezelf kunnen profileren, het resultaat van nul af aan bedenken, altijd vernieuwend zijn en aan het milieu denken. Je moet ook georganiseerd zijn om het budget en de timing die voor elk project bepaald zijn te respecteren.

Ik denk dat het heel belangrijk is om toegewijd en gepassioneerd te zijn over wat je doet, dankzij dit zal je elke dag van je werk genieten, en zal je plezier hebben!

Maar je moet er ook rekening mee houden dat projecten op dit gebied erg complex zijn en lang kunnen duren voordat ze daadwerkelijk worden uitgevoerd. Vaak zijn er veel partijen bij het besluitvormingsproces betrokken en soms zijn er meer studies en tijd nodig om aan alle eisen te voldoen. Geduld is de sleutel.

  

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor ingenieurs of andere loopbanen bij Tractebel? Klik hier om onze huidige vacatures te bekijken.

Gerelateerd nieuws

Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024
PANT01_project_image_240318

Designing a medical radioisotope production facility for cancer treatment

Jointly with its partner, MODULO architects, Tractebel will combine its infrastructure and nuclear expertise to support the design and construction of PanTera's actinium-225...

Lees verder
28 Mar 2024
AdobeStock_383755906

Powering data centres with advanced nuclear technologies

Tractebel and its subsidiary company RED published a White Paper on how Small Modular Reactors (SMRs) can provide zero-emission, reliable, and sustainable energy to data...

Lees verder
06 Mar 2024
Photo_1

Nepal’s largest hydroelectric plant to add 1,061 MW to the national grid

Powering the future of Nepal: Plans for the monumental Upper Arun hydropower project will be set in motion in March 2024. Our experts will oversee every phase of the...

Lees verder
01 Mar 2024