Nieuwe fietsroute langs de spoorlijn 'Herentals-Balen'

03 Jun 2022

Tractebel zal de provincie Antwerpen voorzien van een nieuwe fietsroute van +- 27km langs de spoorlijn Herentals-Balen, één van de grootste fietspadenprojecten in de provincie Antwerpen. Het project zal naar verwachting in 2024 voltooid zijn.

De provincie Antwerpen plant de aanleg van de fietsroute F105 langs de spoorlijn Herentals-Balen. Dit project betreft de realisatie van een snelfietsroute tussen Herentals en Leopoldsburg. Het doel van deze fietssnelweg is om een veilige, comfortabele en vlotte fietsverbinding te voorzien tussen Herentals en Balen. Het project is één van de grootste fietspadprojecten in de provincie Antwerpen.

Deze fietsroute volgt grotendeels de spoorlijn 15 en loopt door de gemeenten Herentals, Olen, Geel, Mol en Balen. De totale lengte van het traject bedraagt +/- 27 km, waarvan ongeveer 19 km nieuwe fietspaden zullen worden aangelegd.

De bestaande fietspadinfrastructuur zal in het nieuwe tracé worden ingepast. Het nieuwe fietspad zal het niveau van de aangrenzende spoorlijn volgen. Op sommige plaatsen zullen steunmuren met schanskorven worden voorzien om de niveauverschillen met het bestaande terrein te compenseren. Waar de spoorlijn bestaande waterlopen of wegen kruist, zal het fietspad deze ook kruisen. Op basis van deze kruisingen zullen 9 bruggen en 2 fietstunnels worden gebouwd als onderdeel van het project. Daarnaast worden ook verschillende doorlaten die onder de spoorlijn lopen vernieuwd.
Het project bevat complexe elementen zoals de bouw van bruggen met grote overspanning, de heraanleg van een fietstunnel onder de spoorweg en de ring van Geel. De geschatte opleveringsdatum is 2024.

Tractebel is verantwoordelijk voor het toezicht op de aanleg van het spoor langs de spoorlijn Herentals-Geel-Mol-Balen, van ontwerp tot oplevering.
De opdracht omvat de opmaak van plannen en een project voor de aanleg van de hoogspanningslijn langs de spoorlijn, de opmaak van de aanbestedingsdocumenten en de controle en het toezicht op de uitvoering van de werken en de volledige administratieve afhandeling van de werken, alsook de coördinatie van de veiligheid, zowel in de ontwerp- als in de uitvoeringsfase. De opdracht omvatte eveneens het opstellen van de verslagen van de grond- en geotechnische studies.

Voor het gedeelte van het fietspad van het station van Herentals tot de Vaartstraat (N18) in Balen liet de provincie zelf een tracéstudie uitvoeren waarbij de ligging van de fietspaden vóór de spoorlijn reeds was vastgelegd. Voor het traject van de Vaartstraat naar Balen tot aan de provinciegrens maakt de tracéstudie deel uit van de opdracht van Tractebel.

Vooral voor de vele pendelfietsers en schoolkinderen die dagelijks naar Mol en terug trappen, wordt deze fietssnelweg een snel en veilig alternatief voor de drukke N18 (Vaartstraat-Molsesteenweg). Fietsers kunnen zo langere afstanden afleggen naar school en naar het werk, waardoor het aantal auto's in het verkeer vermindert. Ook recreatieve fietsers zullen van deze verbindingen gebruik kunnen maken. 

 

Gerelateerd nieuws

Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024
PANT01_project_image_240318

Designing a medical radioisotope production facility for cancer treatment

Jointly with its partner, MODULO architects, Tractebel will combine its infrastructure and nuclear expertise to support the design and construction of PanTera's actinium-225...

Lees verder
28 Mar 2024