Nieuw tramgedeelte voor 's werelds eerste landelijke gratis openbaar vervoernetwerk

20 Sep 2022

Wat is een betere manier om de Europese mobiliteitsweek te vieren dan de inhuldiging van een nieuw traject van het eerste gratis nationale openbaarvervoernetwerk ter wereld? De infrastructuurdeskundigen en partners van Tractebel voltooiden het laatste segment van de tramlijn van de stad Luxemburg in een recordtijd. 

Het gratis openbaar vervoer in Luxemburg heeft er een nieuw segment bij op de Luxtram-lijn. Sectie C is een extra segment van 1,2 km - onderdeel van het 16,2 km lange tramnet - met twee nieuwe tramstations, waaronder een multimodale uitwisselingshub. Dankzij de nauwe samenwerking tussen de infrastructuurdeskundigen van Tractebel en het consortium konden zowel het ontwerp als de uitvoering van de werken in slechts 18 maanden worden voltooid. 

Een gebeurtenis van formaat voor de vervoersinfrastructuur in Luxemburg 
Afdeling C van het vervoersinfrastructuursegment Luxtram werd op 11 september 2022 met veel tamtam ingehuldigd. Aanwezig waren de Luxemburgse minister van Mobiliteit François Bausch, de burgemeester van Luxemburg-stad Lydie Polfer en de algemeen directeur van opdrachtgever Luxtram SA André Von der Marck.

Tractebel en partners houden het project op schema 
De door het consortium uitgevoerde werken voor baanvak C omvatten alle systemen die nodig zijn voor de exploitatie van de tram: infrastructuur (spoorwegen, perrons, multitubels, bovenleiding), uitrusting (systemen voor bewaking en controle op afstand, spoorwegsignalisatie, verkeerslichten, transformatorstation, enz. Het consortium bestaat uit de aannemers Sopinor, Frateur-De Pourcq en SOCOM, met Tecna, Tractebel, Luxplan en Geprolux als ontwerpteam. 

Gelukkige Europese Mobiliteitsweek! 
Alsof het gratis landelijk openbaar vervoer nog niet genoeg is, geeft de voltooiing van deel C van het Luxtram-project het Groothertogdom extra reden om de Europese mobiliteitsweek van 16 tot 22 september te vieren. Het thema van dit jaar is "Betere verbindingen" om mensen bewust te maken van duurzame mobiliteit en gedragsverandering ten gunste van actieve mobiliteit te bevorderen. De baanbrekende mobiliteitsstrategie van Luxemburg draait om betere verbindingen - een win-wininitiatief dat groenere mobiliteitsalternatieven aanmoedigt en tegelijkertijd de financiële lasten voor passagiers met lagere inkomens verlicht. 

"Onze teams voor infrastructuur zijn er trots op een rol te kunnen spelen bij de uitbreiding van het baanbrekende Luxemburgse openbaarvervoernetwerk. Het project maakt deel uit van het nationale mobiliteitsplan 2035 van het land, dat gratis, efficiënt en koolstofarm openbaar vervoer voor iedereen beoogt. Dit nieuwe segment was het eerste contract dat in design en build werd uitgevoerd voor klant Luxtram, wat betekent dat zowel engineering als uitvoering in 18 maanden worden geleverd. Dankzij de goede samenwerking met onze partners en belanghebbenden hebben we op tijd en binnen het budget opgeleverd, ondanks een zeer krappe planning. Tijd om het volgende deel aan te pakken - stay tuned!" 
-Silvia Allende, Tractebel Project Manager 

 

Gerelateerd nieuws

AH_PVT_Crop_2a

Tractebel welcomes new CEO

Tractebel announces that Anne Harvengt stepped into the role of Chief Executive Officer on May 1, 2024

Lees verder
02 May 2024
Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024