Waste-To-Wheels: Op weg naar duurzaam stedelijk afvalvervoer

16 Aug 2021
Door waterstof aangedreven vuilniswagens rijden momenteel door de straten van Nederland. Het is de bedoeling dat er tegen 2022 in totaal 15 voertuigen de weg op gaan in nog eens drie landen in Europa.

Na 2,5 jaar ontwerp, fabricage en productie, is de door Tractebel gecoördineerde Refuse Vehicle Innovation and Validation in Europe (REVIVE) demonstratiefase nu aan de gang. In totaal zullen in 2021-2022 15 op maat gebouwde door waterstof aangedreven vrachtwagens (fuel cell electrical vehicle - FCEV) rijden in Nederland (in Amsterdam, Breda, Groningen, Noordenveld en Helmond), België (Antwerpen), Zweden (Götenburg) en Italië (Merano en Bolzano). Deze projecten zullen het duurzame stedelijke afvaltransport in de schijnwerpers zetten, met het potentieel van 6.000 nieuwe emissievrije vuilniswagens op waterstof die elk jaar in heel Europa de weg op zullen gaan.

Waste-to-Wheels om zware bedrijfsvoertuigen koolstofvrij te maken

Onze experts op het gebied van energietransitie coördineren het REVIVE-consortium en leiden de marktanalyse en casestudy van Waste-to-Wheels. Waste-to-Wheels is een circulair model om plantaardig afval om te zetten in hernieuwbare brandstof, waarbij waterstof wordt geproduceerd in de buurt van een verbrandingsoven en lokaal wordt gebruikt voor verschillende mobiliteitstoepassingen. Het doel is een zero-emissie oplossing om zware bedrijfsvoertuigen en captive fleets (vrachtwagens, bussen, taxi's), die typisch aanzienlijke hoeveelheden fossiele brandstoffen verbranden in de steden, koolstofvrij te maken. Waste-to-Wheels-projecten worden al gecommercialiseerd door onze business line Energy in België, met de steun van ons Innovation Lab en ENGIE Benelux. Feedback uit het REVIVE project heeft tot doel deze business op te schalen voor Tractebel en de technologiepartners.

Waste-to-Wheels werd genomineerd voor de Beste Innovatie op de European Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU) Awards in 2019. De oplossing haalde de eindselectie, de top drie voor "Best Success Story" en de top drie voor de "Best Innovation."

REVIVE demo waterstof-brandstofcelvrachtwagens gaat de weg op

Het REVIVE-project bestaat uit het ontwerpen, bouwen en nu lanceren van een twee jaar durende testperiode van 15 op waterstof aangedreven vuilniswagens in acht regio's in Europa. REVIVE demonstreert de technische haalbaarheid en economische levensvatbaarheid van de Waste-to-Wheels-oplossing, die in 2017 door Tractebel is ontwikkeld. Het project omvat ook een diepgaande analyse van de gegevens van de geteste voertuigen, gecombineerd met een beoordeling van het potentieel om de vrachtwagens van brandstof te voorzien met groene waterstof die afkomstig is van afvalfabrieken.

 

 

 

"Met ruwweg 20% van de CO2-uitstoot van het wegvervoer in Europa afkomstig van zware bedrijfsvoertuigen, is het potentieel voor REVIVE om te helpen de transportsector koolstofvrij te maken, aanzienlijk. Feedback op de eerste inzet van de waterstof vuilniswagens zal Tractebel en de consortiumpartners de mogelijkheid bieden om Waste-to-Wheels op te schalen, een grote stap in het streven naar schoon en duurzaam stedelijk afvaltransport aangedreven door lokaal geproduceerde groene waterstof."

 
Jean-Paul Mossoux
Innovation Manager
Innovation Lab
 
      Dimitri Van den Borre
Projectcoördinator REVIVE
Projectmanager Groene brandstoffen

 

Het REVIVE-initiatief wordt gefinancierd door de Gemeenschappelijke Onderneming Brandstofcellen en Waterstof 2, die op haar beurt steun krijgt van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie: Hydrogen Europe Industry en Hydrogen Europe Research.

*REVIVE partners: CEA, Gemeente Antwerpen, Gemeente Amsterdam, Gemeente Breda, Gemeente Groningen, Element Energy, ETrucks Europa, SEAB SPA, ASM Merano-Stadtwerke Meran, SUEZ Nederland, Tractebel, Proton Motor, PowerCell, Renova, WaterstofNet.

Meer informatie over REVIVE.

Een van 15 op maat gebouwde REVIVE vuilniswagens met waterstof brandstofcel elektrisch voertuig (FCEV).

Ontdek onze waterstofoplossingen en projectportfolio.

 

Gerelateerd nieuws

Oosterweelverbinding

Oosterweelwerken breiden uit op Rechteroever

Aannemer voor grootste contract is aan boord.

Lees verder
26 Oct 2021
33120_01OB_04_004_001_01_2021_01_22_14_44_27_LD_transcode

Can floating solar farms withstand the North Sea?

Our Tractebel experts and...

Lees verder
25 Oct 2021
AdobeStock_266140346

Cleaner fueling options for commercial vehicles in India

Liquefied natural gas (LNG) storage and dispensing facilities are being installed in retail gas stations in India that currently only provide diesel and gasoline. Tractebel...

Lees verder
22 Oct 2021
Tamakoshi

Nepal's largest hydropower plant enters into operation

Green energy in abundance: Adding 456 MW of commercial production from the Upper Tamakoshi hydropower plant to the national grid enables Nepal to generate an energy surplus...

Lees verder
14 Oct 2021