Overzicht van indrukwekkende sluisprojecten in Wallonië

30 Apr 2021

In het kader van het Europese project "Canal Seine-Nord Europe", dat tot doel heeft de maritieme capaciteit in Noord-Europa te verbeteren, werken de teams van Tractebel mee aan enkele indrukwekkende sluisprojecten in Wallonië, onder leiding van de SPW (Service Public de Wallonie). Onder meer de sluis van Ampsin-Neuville en het project van de vier sluizen zijn respectievelijk in aanbouw en in studie.

De sluis van Ampsin-Neuville

Het project omvat de bouw van een sluisplaats met grote diameter (twee slots), waardoor de scheepvaart zal worden verbeterd en de milieu-effecten van het vervoer zullen worden verminderd. Ook zal de leefomgeving van de gebruikers aanzienlijk worden verbeterd en zullen zones worden gecreëerd voor fietsers, voetgangers, wandelaars en vissers.

Tractebel, in consortium met GREISCH, is verantwoordelijk voor het ontwerp en de controle van de sluisdeuren. Het is de bedoeling dat deze poorten in oktober van dit jaar in gebruik worden genomen voor slot 1 et in oktober 2022 voor slot 2. Tractebel is ook betrokken (tweede consortium met bureau GREISCH) bij het zuiver elektromechanische pakket (mechanische installaties, laagspannings-elektriciteit, controle en besturing). De montageteams zijn met hun werk begonnen en de Tractebel-teams zijn ook belast met het toezicht op de uitvoering van dit werk. Het hele project moet eind 2023 voltooid zijn.

 

4 sloten project

De sluizen van Obourg, Viesville, Gosselies en Marchienne-au-Pont zijn de vier overblijvende sluizen die moeten worden gemoderniseerd op de kanalen Charleroi-Brussel (CCB) en Centraal (CE) , beide gelegen in de regio Henegouwen. De locatie is gelegen op een van de grote Europese scheepvaartassen met als doel de ontwikkeling van het vervoer over de binnenwateren.

Als aannemer van het elektromechanische pakket legt Tractebel de laatste hand aan de voorontwerpstudies voor de bouw van de 4 nieuwe sluizen. Drie nieuwe sluizen op het kanaal Charleroi-Brussel (sites van Viesville, Marchienne-au-Pont en Gosselies) waarvoor Tractebel de renovatie van de bestaande sluizen heeft voltooid, en een nieuwe sluis op het kanaal Centre te Obourg naast de bestaande sluis die eveneens in het kader van hetzelfde project zal worden gerenoveerd.

Deze 4 nieuwe projecten zullen de schepen in staat stellen de transportcapaciteit op deze waterwegen te vergroten. De werken worden uitgevoerd door de nucleaire, stedenbouwkundige en energiedeskundigen van Tractebel om het beste van onze vaardigheden ter beschikking te stellen van de Waalse openbare dienst (SPW).

De experten van Tractebel betrokken bij deze projecten Alain KRINS, Marc RYNDERS, Guillaume VANHENDEN, Joachim DE PAUW, George SWERTVAEGHER, Laurent BOST, Martin LIMPENS, en Stéphane VAN OVERSTRAETEN.

Gerelateerd nieuws

Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024
PANT01_project_image_240318

Designing a medical radioisotope production facility for cancer treatment

Jointly with its partner, MODULO architects, Tractebel will combine its infrastructure and nuclear expertise to support the design and construction of PanTera's actinium-225...

Lees verder
28 Mar 2024