Op naar het grootste slimme oplaadnetwerk in de Benelux

15 Jul 2021

De Nederlandse stad Rotterdam en haar omliggende gemeenten hebben de SMATCH-oplossing van Tractebel-bedrijf ENGIE Laborelec geselecteerd als slimme laadplatform voor 3.800 EV-laders die in de komende acht jaar zullen worden geïnstalleerd. Het contract wordt verlengd bovenop de reeds bestaande 1.200 EV-laders, samen goed voor 10.000 oplaadpunten die met SMATCH zullen worden geïmplementeerd. Het project is onderdeel van een door ENGIE Services Nederland gewonnen tender voor de grootschalige uitbreiding van het netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen (EV) in de regio. In samenwerking met ENGIE Infra & Mobility NL, LMS en WeDriveSolar is het project in juli 2021 van start gegaan en moet in juni 2029 zijn afgerond.

Vermindering van de piekvraag zonder gevolgen voor EV-rijders

Het gebruik van SMATCH stelt beheerders van oplaadpuntennetwerken in staat om hun piekvraag naar stroom aanzienlijk te verminderen. De oplossing draagt bij tot de balancering van het net door laadsessies op een intelligente manier over de tijd te verdelen, zonder dat EV-bestuurders daar hinder van ondervinden. In de aanbesteding bevestigde de aanbestedende dienst dat slimme laadbalancering een doorslaggevende factor zou zijn bij de toekenning van het project. In een proefproject dat in 2020 in Rotterdam werd uitgevoerd, implementeerde ENGIE Laborelec SMATCH op 58 laadpunten en toonde het met succes aan dat de piekvraag met 21% daalde zonder impact op het comfort van EV-bestuurders.

Op weg naar de toekomst: Het grootste slimme laadplatform in de Benelux

Hoewel de details van de SMATCH-implementatie nog moeten worden afgerond, is de nieuwe installatie klaar om het grootste slimme laadplatform in de Benelux te worden. De implementatie van SMATCH in het hele netwerk van EV-laadstations in de regio opent ook mogelijkheden voor andere waardevolle toepassingen, zoals tussentijdse energieopslag met behulp van vehicle-to-grid en het bieden van meer flexibiliteit bij het balanceren van distributie- en transmissienetwerken.

En het mandaat gaat naar...

Het consortium werd verkozen boven drie concurrenten om het project uit te voeren, waarbij de kracht van het partnerschap een doorslaggevende factor was: De ervaring van ENGIE Infra & Mobility met eerdere EV-laad infraconcessies, gecombineerd met de aangetoonde smart charging-expertise van ENGIE Laborelec in Rotterdam, de gerenommeerde Nederlandse laadpuntexploitant LMS en laadpuntenfabrikant WeDriveSolar.

Op weg naar duurzame mobiliteit

Het nieuwe slimme laadplatform zal helpen de weg te effenen voor de toekomst van EV. Het zal het mogelijk maken voertuigen op te laden op optimale tijdstippen vanuit het oogpunt van het elektriciteitsnet, op basis van een lagere energieprijs, een lager CO2-gehalte en/of een lagere belasting van het elektriciteitsnet, en zo bij te dragen tot de decarbonisatie van de energiemix.

 

"We zijn erg enthousiast over dit belangrijke project dat in Rotterdam is binnengehaald. De stad en omliggende gemeenten zijn al jaren actief betrokken bij het openbaar opladen van EV's, en we zijn vereerd met hun vertrouwen in onze expertise. Dit bevestigt de sterke interesse in Tractebel's smart charging oplossing binnen het business-to-technology segment, en de groeiende erkenning van de kwaliteit van ons smart charging management systeem SMATCH.", Laurent DE VROEY, Technology Manager.

 

Voor meer informatie over dit project, kunt u contact opnemen met:

Laurent DE VROEY

Technology Manager - Electric Mobility Lab, ENGIE Laborelec in België

laurent.devroey@engie.com

 

Wilt u meer weten over SMATCH? Bekijk de video over het proefproject.

 

Gerelateerd nieuws

Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024
PANT01_project_image_240318

Designing a medical radioisotope production facility for cancer treatment

Jointly with its partner, MODULO architects, Tractebel will combine its infrastructure and nuclear expertise to support the design and construction of PanTera's actinium-225...

Lees verder
28 Mar 2024
AdobeStock_383755906

Powering data centres with advanced nuclear technologies

Tractebel and its subsidiary company RED published a White Paper on how Small Modular Reactors (SMRs) can provide zero-emission, reliable, and sustainable energy to data...

Lees verder
06 Mar 2024