Het ING Marnix gebouw is klaar voor de toekomst

22 Dec 2021

Het departement Urban Design van Tractebel is aangesteld om de speciale technische engineering en audio- en video-aspecten van de renovatie van het ING Marnix gebouw in Brussel uit te voeren. Met dit project wil ING een bijna-energieneutraal gebouw (BEN) realiseren, dat wil zeggen BREEAM Outstanding, WELL Platinium en CO2-neutraal op lange termijn. De studies zijn gestart in 2020 en de volledige renovatie zou eind 2023 klaar moeten zijn.

Het ING MARNIX is een gebouw dat oorspronkelijk in twee fases werd gebouwd. De eerste - Marnix I - werd gebouwd in de periode 1960-1963 en werd gerenoveerd in 2010, de tweede - Marnix II + Marnix III - werden gebouwd in de periode 1993-1994. Aangezien Marnix I reeds renovaties heeft ondergaan, zal dit project zich focussen op Marnix II en III en zullen in Marnix I enkel werken worden uitgevoerd om de structurele en technische coherentie tussen de drie delen te respecteren. Tractebel heeft zijn krachten gebundeld met MK Engineering en zal verantwoordelijk zijn voor de MEP-uitdagingen: Heating-Ventilation-Air Conditioning-systemen, elektrische installaties en datacommunicatie, sanitaire voorzieningen, sommige heftoestellen, sprinklerinstallaties, de definitie van de multimedia-apparatuur die in de verschillende zones moet worden geïnstalleerd en hun connectiviteit, enz. Evenals circulariteitsstudies, brandrisico-analyses en BIM Management, aangezien een van de doelstellingen is om het onderhoudsbedrijf van een nauwkeurige tool te voorzien voor een geoptimaliseerd onderhoud van het gebouw.

Het proces zal beginnen met een haalbaarheidsstudie en vervolgens met de voorbereiding van een voorontwerp op basis van het programma en de opties die door ING en de architecten werden geselecteerd. Tractebel zal ook zorgen voor ondersteuning en toezicht voor, tijdens en na de realisatie.

Voor Tractebel betekent betrokken zijn bij de renovatie van het Marnix-gebouw meer dan het voltooien van een project, het betekent het verenigen met ING en de andere partners om onze expertise te gebruiken voor doelstellingen die aansluiten bij onze missie: een koolstofneutrale toekomst.

In die zin staan meerdere studies en technische aspecten centraal bij de renovatie.

In de eerste plaats wenst ING de grijze stroom en de ecologische voetafdruk van het project drastisch te beperken. Een wijziging van de techniek moet een impact op de andere disciplines vermijden of beperken en daarom moeten we systemen ontwerpen die op alle gebieden voldoen aan de behoeften van de gebruikers en tegelijkertijd toekomstige wijzigingen mogelijk laten. De circulariteitsstudies hebben ook geleid tot het optimaliseren van de keuze van apparatuur en technologieën, het opleggen van hergebruik- en recyclagekanalen voor afval en technische apparatuur die niet worden gerecupereerd en het vergemakkelijken van het toekomstige onderhoud van de installaties.

Ten tweede zullen de missie "Resilience" en de missie "Soft Landing" respectievelijk de gevoeligheid van het gebouw onderzoeken voor de toekomstige klimaatomstandigheden, maar ook voor de nieuwe werkvormen die zich zouden kunnen ontwikkelen, en de studies effectief vertalen in een geoptimaliseerd en duurzaam beheer van het gebouw, waarbij de vermindering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot worden verzekerd - en zelfs verbeterd. Het zal ook zorgen voor de overdracht van kennis tussen het bedrijf dat de uitvoeringswerken uitvoert en de gebruikers die na de voorlopige aanvaarding aankomen.

Tot slot zullen groene technologieën worden toegepast, zoals fotovoltaïsche panelen (de daken van Marnix I en Marnix II zullen worden bedekt met fotovoltaïsche panelen), en zullen op niveau -6 regenwaterreservoirs worden geïnstalleerd om niet-drinkbaar water te leveren voor alle behoeften van de sanitaire voorzieningen en voor de besproeiing van de omgeving.

Gerelateerd nieuws

PANT01_project_image_240318

Designing a medical radioisotope production facility for cancer treatment

Jointly with its partner, MODULO architects, Tractebel will combine its infrastructure and nuclear expertise to support the design and construction of PanTera's actinium-225...

Lees verder
28 Mar 2024
AdobeStock_383755906

Powering data centres with advanced nuclear technologies

Tractebel and its subsidiary company RED published a White Paper on how Small Modular Reactors (SMRs) can provide zero-emission, reliable, and sustainable energy to data...

Lees verder
06 Mar 2024
Photo_1

Nepal’s largest hydroelectric plant to add 1,061 MW to the national grid

Powering the future of Nepal: Plans for the monumental Upper Arun hydropower project will be set in motion in March 2024. Our experts will oversee every phase of the...

Lees verder
01 Mar 2024
Thorizon_signing_website

Tractebel supports Thorizon on molten salt reactor development

Today, the Dutch-French start-up, Thorizon, and Tractebel signed a strategic three-year partnership to advance the Thorizon One molten salt reactor. Tractebel will provide...

Lees verder
26 Feb 2024