Een nieuw stijlvol en groen toevluchtsoord in het hart van het Belgische platteland

04 Jun 2021

Op 28 mei werd het Terhills Resort succesvol geopend. Tractebel is zeer trots te hebben mogen meewerken aan dit mooie en duurzame project, dat een belangrijke investering is van ongeveer 100 miljoen euro door LRM en uitgebaat door Center Parks. LRM heeft als opdrachtgever resoluut gekozen voor ecologische principes.

 

 

 

Het Terhills Project werd in een hecht team gerealiseerd op basis van een schetsontwerp van Zeelenberg, in opdracht van LRM. Het multidisciplinaire kantoor in Tractebel werd verder uitgewerkt als hoofdontwerper in samenwerking met architect Buelens, architect Craps en landschapsarchitect LST. De horecafuncties werden ontworpen door Creneau.

Wat vroeger een steenkool- en grindwinningssite was, heeft nu plaats gemaakt voor een uiterst groen vakantiepark, pal naast het Nationaal Park Hoge Kempen. Sinds de jaren '90 hebben eerst Center Parcs en daarna LRM het gebied volledig gerevitaliseerd en de natuur haar gang laten gaan. Hierdoor is een plek ontstaan waar mens en natuur elkaar op een unieke manier kunnen vinden.

Bij het Terhills resort vindt u 250 cottages die zorgen voor een eersteklas vakantiebeleving met een stijlvolle inrichting, voor twee tot twaalf personen. En voor maximaal comfort vindt u in de Country Club - een prachtig gebouw met panoramisch uitzicht - het Terland restaurant, een kinderclub, een binnenspeeltuin, een workshopruimte een kleine supermarkt, het Cycle Center en de receptie. Het geeft ook toegang tot de Aqua Garden: een overdekt zwembad met een stroomversnelling, een kinderbad, een jacuzzi, en buiten een infinity pool.

De elektriciteitsvoorziening van het resort is gebaseerd op 100% hernieuwbare energie, waarvan 30% ter plaatse wordt opgewekt door twee zonnepanelenparken. De energievoorziening van de cottages is volledig op elektriciteit, zodat er geen lokale emissies worden gegenereerd. Ook alle transportmiddelen in het park zijn elektrisch: dienstauto's, boten, golfkarretjes, shuttles, enz. Ook voor de kachel in de cottages werd gekozen voor een elektrische voeding. 100% van het regenwater wordt ter plaatse geïnfiltreerd via de grachten en bestaande vijvers. Het centrale zwembad wordt verwarmd door een  CHP (combined heat and power)  installatie.

Naast de energievoorziening is het park zelf volledig fossielvrij. De drijvende panelen werden onlangs opgeleverd en voor de bouw van de vakantiewoningen werd gekozen voor een modulair houtskelet. De zachte integratie met het water zorgt voor een effectief watervriendelijk gebied.

Het project bestaat uit drie loten: de woningen, de centrale voorzieningen en de infrastructuurwerken. Aan de uitvoeringszijde nam Willemen het volledige beheer voor zijn rekening en vormde een tijdelijke handelsvennootschap met Machiels Building Solutions voor de woningen. Voor de infrastructuurwerken werkten ze samen met Aertsen.

LRM zorgde als ontwikkelaar van de site voor het globale overzicht en bleef een actieve rol spelen in dit project tot en met de oplevering van het werkende park.

Het project werd strak gemanaged op het vlak van tijd, budget en kwaliteit en het resultaat is de trots van velen. En de inpassing in het groene Limburgse landschap is door velen geprezen. Het is, naar onze mening, een succes.

Gaat u er ook van genieten? Terhills is er klaar voor! 

Gerelateerd nieuws

Picture7_crop

HyNetherlands: One of Europe’s largest green hydrogen plants to accelerate the journey to carbon neutrality

In the race against the clock to decarbonize energy production on a global scale, hydrogen is an important vector of the energy transition....

Lees verder
15 Jul 2021
ENGIE_Laborelec_Rotterdam_thumbnail

Op naar het grootste slimme oplaadnetwerk in de Benelux

De Nederlandse stad Rotterdam en haar omliggende gemeenten hebben de SMATCH-oplossing van Tractebel-bedrijf ENGIE Laborelec geselecteerd als slimme laadplatform voor...

Lees verder
15 Jul 2021
vispassage

Nieuwe stromen voor de Schelde en haar vissen

In het kader van het project Seine-Schelde en aangesteld door de Vlaamse Waterweg, zal Tractebel instaan voor het ontwerp en de bouw van een vispassage ter hoogte...

Lees verder
14 Jul 2021
floating_PV_Terhills

Drijvende zonnepanelen op het Terhills Resort

Enkele weken geleden gingen de deuren open van het Terhills Resort in Dilsen-Stokkem naast het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is een project waarbij duurzaamheid...

Lees verder
12 Jul 2021