De Jubelparktunnel in Brussel ondergaat een zware renovatie

15 Dec 2021

Ons Urban design bureau werd door de Brusselse mobiliteit belast met de zware renovatie van de Jubelparktunnel in Brussel. We zullen nauw samenwerken met Lombardi voor dit project, dat zal lopen van nu tot 2026 ( beëindiging van de werken ter plaatse).

De Jubelparktunnel is iconisch en ligt centraal in de stad. Hij ligt dicht bij de Europese gebouwen en maakt sinds de jaren 70 deel uit van het Brusselse landschap. Technisch gezien is het een tunnel in twee richtingen van 630 meter lang, die vertrekt aan het Mérodeplein en in de richting van het stadscentrum gaat, met een opening in het midden van het beroemde "Jubelpark".

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft in het verleden een meerjarig Investeringsprogramma (MIP) ontwikkeld om de renovatie van de meerderheid van de tunnels zorgvuldig in te plannen.

De renovatie van de Jubelparktunnel is een concrete toepassing van het MIP en zal zowel gericht zijn op structurele elementen als op uitrustingsaspecten van de tunnel.

Bij deze ingrijpende renovatie staat duurzaamheid centraal, in die zin dat we ernaar streven de impact van het bouwwerk op zijn omgeving te minimaliseren. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de gekozen materialen om energiebesparende systemen te ontwerpen, zoals het gebruik van LED-technologie voor de verlichting en de mogelijkheid om een experiment met een plantaardige wand uit te voeren op een deel van de keermuren van de KENNEDY-geul om een visuele continuïteit met het Jubelpark tot stand te brengen en de luchtvervuiling in het park doeltreffend te verminderen.

Ten slotte moet deze renovatie ook een positieve invloed hebben op de economie en de samenleving. Daarom moet er worden geanticipeerd en moeten er maatregelen worden genomen om de hinder voor het wegverkeer te beperken. Het consortium zal ook rekening houden met de werkings- en onderhoudskosten van de technische oplossingen die voor het project worden geselecteerd.

"Het Brussels Gewest heeft de voorbije jaren enorme inspanningen geleverd om het gebruik van de openbare ruimte voor vervoer beter in evenwicht te brengen. Er is meer ruimte voor mensen en duurzame vervoersmiddelen. Het wegverkeer wordt steeds meer geconcentreerd op de grote assen en bij voorkeur ondergronds, zoals De Jubelparktunnel.

Als inwoner van Brussel zie ik 3 positieve resultaten tijdens en na de uitvoering van dit project:

  • Vermindering van de luchtvervuiling ten gevolge van thermische wagens, vooral in de buurt van het Jubelpark
  • Verbeterde veiligheid van het verkeer
  • Beperking van de verkeershinder tijdens de renovatiewerken."

Alexandre Vanheule, Business Development & Sales Director – URBAN

Gerelateerd nieuws

AH_PVT_Crop_2a

Tractebel welcomes new CEO

Tractebel announces that Anne Harvengt stepped into the role of Chief Executive Officer on May 1, 2024

Lees verder
02 May 2024
Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024