PEPS – Een duurzaam alternatief voor energieopslag op batterijen

07 Oct 2020

Het consortium van Tractebel, I-Care eLepage kondigt met trots de lancering aan van een pilootproject voor Pumped Electricity Plant Solution (PEPS) in Wallonië. PEPS is een innovatief modulair concept dat gemakkelijker reproduceerbaar is, dat op afstand wordt bestuurd en bewaakt in een 4.0-aanpak voor de werking en het onderhoud. Dit pilootproject wordt medegefinancierd door het Waalse Gewest en het EFRO-fonds (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) via het COOPILOT programma. 

De energiemarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd. Op dit moment omvat de energiestrategie een koolstofarme doelstelling, met een vermindering van de koolstofuitstoot en een toename in het aandeel van hernieuwbare energieDe toegenomen groei van de hernieuwbare energiebronnen (HEB) en hun intermitterende energieproductie hebben geleid tot de opkomende behoefte aan technologieën voor energieopslag. Het doel van deze energieopslag is om de productie in evenwicht te brengen met de vraag of om de stabiliteit van het net te waarborgen.  

In deze context heeft Tractebel een innovatief concept ontwikkeld van mini gepompte wateropslag (PEPS) met geprefabriceerde componenten voor installatie in mijnen en steengroeven, gekoppeld aan hernieuwbare energiebronnen op sites. 

Het PEPS-concept is gericht op het in evenwicht brengen van de intermitterende productie en op het vergroten van het aandeel van de hernieuwbare energie die in de steengroeve wordt geïnstalleerd. Wanneer de vraag naar elektriciteit lager is dan de productie, pompt en slaat de PEPS-faciliteit water op in het bovenste reservoir voor latere energieproductie. Op deze manier helpt PEPS om het aandeel groene stroom in het verbruik van de klant te vergroten. 

Het opslagvolume van PEPS past zich aan de omstandigheden op de site aan en richt zich op een productietijd van 2 tot 4 uur, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Het geïnstalleerde vermogen is ook afhankelijk van het verbruiksprofiel van de klant en richt zich op een bereik van 1 MW tot 5 MW.  

PEPS maakt het mogelijk om de ontwerpfilosofie van hydraulische opslagunits om te keren. In plaats van de elektromechanische oplossingen aan te passen aan de site, selecteren wij sites die voldoen aan de geschiktheidscriteria van de elektromechanische module.  

Voor dit project werkt Tractebel samen met de technologiepartners I-Care en Lepage. De consortiumpartners brengen alle vereiste vaardigheden en expertise samen om van dit innovatieve project een succes te maken. Terwijl Tractebel sterke technische vaardigheden heeft opgebouwd in waterkrachttechniek, brengt I-care hun expertise in voorspellend onderhoud en besturing op afstand en wordt de expertise van Lepage gewaardeerd voor de assemblage van de verschillende elektromechanische elementen en de structuur van de PEPS-module. 

Het Waalse gewest heeft een subsidie toegekend voor de bouw van het pilootproject PEPS in een steengroeve in Wallonië (via het COOPILOT programma). Het bewijs van het concept zal naar verwachting in 2023 beschikbaar zijn.

     
     

Gerelateerd nieuws

Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024
PANT01_project_image_240318

Designing a medical radioisotope production facility for cancer treatment

Jointly with its partner, MODULO architects, Tractebel will combine its infrastructure and nuclear expertise to support the design and construction of PanTera's actinium-225...

Lees verder
28 Mar 2024