Grote uitdagingen voor WindFloat Atlantic succesvol te overwinnen

28 May 2020

Installatie van ’s werelds tweede grootschalige drijvende offshore windmolenpark is een pioniersmoment en de doelgerichte aanpak van Tractebel heeft bijdrage geleverd aan de verwezenlijking van de innovatie.

De bouw van de laatste 3 drijvende platformen met 8.4MW offshore windturbines, bestemd voor het revolutionaire drijvende offshore windmolenpark – WindFloat Atlantic, werd voltooid in de haven van Ferrol, Spanje. De laatste grote drijvende windturbine werd om vanuit de haven gesleept, zonder dat er gespecialiseerde schepen nodig zijn, om zich bij de 2 andere turbines op de site van het offshore windmolenpark aan te sluiten.

Met de eerste installatie van de 2 drijvende offshore windturbines van het project, 20 km voor de kust van Viana do Castelo in Portugal, zijn de aanlegplaatsen voor de drijvende platformen op zee en hun aansluiting op het Portugese netwerk op het vasteland nog andere belangrijke doorbraken in dit innovatieve project.

Ontwikkeld en gerealiseerd door WindPlus, een consortium met EDP Renewables, ENGIE, Repsol en Principle Power als aandeelhouders, heeft dit project het drijvend maken van de grootste commercieel beschikbare offshore windturbine op semi-afzinkbare drijvende platforms gematerialiseerd; iets wat nog nooit eerder is gedaan. Bovendien is het ook het eerste drijvende windpark dat projectmatig wordt gefinancierd.

Voor het team van Tractebel ENGIE, dat al 5 jaar aan het project werkt en volledig betrokken is bij de laatste bouwfase van alle 3 de drijvende windturbines, is het ook een langverwacht pioniersmoment. “De realisatie van deze drijvende windturbines is bijzonder spannend”, zegt Cédric Dewandre, Wind Turbine Installation Manager, “De toewijding van het team, onze innovatieve mindset en ons vermogen om verder te bouwen dan de bekende knowhow op een uniek bouwproject, zijn de sleutel van het succes van dit getijdeveranderingsproject. Ik ben bijzonder trots op het Tractebel ENGIE team en de experts die zo’n diepe en brede expertise uit een grote verscheidenheid aan vakgebieden hebben meegebracht, evenals hun vermogen om samen met de klant nieuwe toepassingen te kapitaliseren en te ontwikkelen. De bouw van dit drijvende windmolenpark en de daarmee samenhangende innovatieve offshore werken vormen een grote stap voorwaarts voor drijvende offshore wind energie, omdat het bewijst dat grootschalige drijvende offshore wind energie mogelijk is.”

Filip Meuleman, Technisch directeur van WindPlus, benadrukt de toegevoegde waarde van de inbreng van Tractebel: “Naast de professionele organisatie en coördinatie van de assemblage van de windturbines, heeft Tractebel ENGIE bewezen precies de deskundige en pragmatische partner te zijn die nodig is voor een project als dit. Door hun technische en HSE expertise in te brengen in dit eersteklas project, zijn we erin geslaagd om de klus te klaren en alle uitdagingen te overwinnen, met voorbeeldige HSE prestaties. Daarnaast is hun expertise op het gebied van elektrische en hoogspanningssystemen, las- en coating werkzaamheden en hun expertise op het gebied van offshore engineering in het algemeen van grote waarde geweest voor de ontwikkeling en uitvoering van het WindFloat Atlantic project.

De realisatie van dit project is ook een belangrijke mijlpaal met betrekking tot andere ambities van Tractebel ENGIE op het gebied van drijvende offshore wind. Als één van de zeldzame studiebureaus met een dergelijke praktijkervaring is Tractebel ENGIE ook nauw betrokken bij het door ERM ontwikkelde Dolphyn project dat tot doel heeft waterstof te produceren uit drijvende offshore wind en bespreekt het verschillende andere opdrachten.

Gerelateerd nieuws

Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024
PANT01_project_image_240318

Designing a medical radioisotope production facility for cancer treatment

Jointly with its partner, MODULO architects, Tractebel will combine its infrastructure and nuclear expertise to support the design and construction of PanTera's actinium-225...

Lees verder
28 Mar 2024