Tractebel neemt Overdick over

11 Sep 2018

Tractebel versterkt zijn positie in offshore windenergie met de overname van Overdick.

Tractebel meldt de overname van Overdick via zijn dochteronderneming Lahmeyer International. Overdick is een bedrijf gevestigd in Hamburg, Duitsland, dat gespecialiseerd is in offshore engineering. De overname past perfect in de strategie van Tractebel, één van 's werelds grootste engineering- en consultancybedrijven en onderdeel van ENGIE, om te groeien in offshore windenergie en zijn positie als vooraanstaand advies- en studiebureau in de energietransitie te versterken.

Overdick werd opgericht in 2000 en is een van de toonaangevende specialisten op het vlak van offshore engineering en design, en onderhouds- en inspectiediensten. Het bedrijf biedt een breed scala aan diensten in offshore windenergie, offshore olie en gas, marine-architectuur, maritieme operaties, platformverplaatsingen en berging. Tractebel zal kunnen rekenen op Overdick's uitgebreide knowhow inzake ontwerp, bouw, transport en installatie van funderingen voor windturbines en offshore hoogspanningsstations (OHVS).

Het ontwerp van het hefvaartuig INNOVATION, de uitvoering van het totale ontwerp van de meeste HVDC-platforms in de Duitse Noordzee en het ontwerp van de MOAB® self-installing platforms voor windmolenparken, en olie- en gasproductie wereldwijd behoren tot de vele projectreferenties van Overdick. Ook de technische leiding en supervisie  voor het opruimen van het wrak van de COSTA CONCORDIA voor de kust van het Italiaanse Giglio werd toevertrouwd aan de ingenieurs van Overdick.

Olivier Biancarelli, CEO van Tractebel, verklaart: "Dankzij de overname van Overdick als een sterk en ervaren bedrijf in gedetailleerde engineering zal Tractebel in de groeiende offshore windmarkt participeren. We schatten dat die markt in 2030 een geïnstalleerd vermogen van meer dan 100 GW zal bereiken." Martin Seeger, CEO van Lahmeyer, sluit zich daarbij aan: “Met Overdick hebben we een traditionele onderneming met een sterke reputatie binnengehaald waarmee we de komende jaren verder zullen groeien.”

Afgevaardigd bestuurder Andreas Rosponi van Overdick: “We hebben erg hard gewerkt om dit overnameproject rond te krijgen. Het aantrekken van een onafhankelijk offshore studiebureau zoals Overdick zal voor het groeipotentieel van Tractebel een grote stap vooruit betekenen. We kunnen klanten nu een breder portfolio aan diensten aanbieden. De pool van competenties is in één keer enorm toegenomen en we kijken er allemaal naar uit om samen te werken."

Afgelopen vrijdag werd de ondertekening van de aandelenkoopovereenkomst voor de overname gevierd. De afsluiting van de transactie zal eind september 2018 plaatsvinden, volgens de gebruikelijke afsluitingsvoorwaarden en de normale goedkeuringen.

 

Enkele referenties van Overdick

 

 

HVDC-stations voor TenneT, Duitse Noordzee: Overdick was betrokken bij zowat alle HVDC-stationprojecten met speciale, op maat gemaakte engineeringconcepten. (op de foto: BorWin1, ABB, Heerema, BorWin2, Siemens, Nordick Yards)

 

Dolwin Gamma HVDC-platform tijdens de installatie van de bovendelen: Dolwin Gamma ligt 60 zeemijlen ten noorden van het eiland Borkum in de Duitse EEZ van de Noordzee. (GE, Nordic Yards)

 
 

 

KLU Gasplatformproject, Alaska. T&I Engineering en supervisie. (Deutsche Oil & Gas AG)

 

Bergingsconcept, hydromechanica, structurele integriteit voor de opruiming van de Costa Concordia, Giglio Italië (Titan Salvage LLC).

 
 

 

 

Het door Overdick ontworpen HLJV is een Noordzee-hefeiland dat het hele jaar door kan worden ingezet tot een waterdiepte van 50 m, met faciliteiten voor de offshore windenergiesector. De unit is een van de grootste hefeilanden ter wereld.

 

 

Lekas LNG Import Terminal: De eerste invoerterminal voor LNG-hervergassing van Maleisië werd ontwikkeld met de hulp en ervaring van Overdick, dat de engineering verzorgde van het volledige transport- en installatiewerk, inclusief zware liften, zeevasting, zeemanoeuvres, enz. voor de 23 mantels, bovendelen en bruggen.

 

Gerelateerd nieuws

Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024
PANT01_project_image_240318

Designing a medical radioisotope production facility for cancer treatment

Jointly with its partner, MODULO architects, Tractebel will combine its infrastructure and nuclear expertise to support the design and construction of PanTera's actinium-225...

Lees verder
28 Mar 2024