Tractebel mee aan de basis van heraanleg Brusselse Ring

04 Sep 2018

Deze zomer zijn de werken aan de Brusselse Ring begonnen. Op 17 augustus startte Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts de graafwerken op, met de eerste spadesteek voor de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Koning Albert I-laan in Vilvoorde. Er wordt begonnen met de aanleg van een fietspad van twee kilometer, de echt ingrijpende aanpassingen aan de ring zijn gepland voor 2021.

De werken aan de Brusselse ring zijn onderdeel van een groots mobiliteitsproject dat Vlaanderen en Brussel overspant en alles samengeteld 3 miljard euro kost (inclusief tram- en fietsinfrastructuur). Het gaat daarbij om grote werkzaamheden aan 20 kilometer Brusselse ring, 60 kilometer fietsnetwerk en de uitbouw van het Brabantnet. Dat laatste bestaat uit twee tramtracés en een busnet om het openbaar vervoer in Vlaams-Brabant te verbeteren en de luchthaven beter te ontsluiten.
Tractebel speelt hierin een prominente rol, met opdrachten voor Brabantnet en Plan-MER R0.

Brabantnet
De THV Tractebel – Ney – Bureau Bas Smets staat in voor de studie van de 3 tramlijnen van het Hoger vermelde Brabantnet. De eerste van deze 3 lijnen, de zogeheten Ringtrambus, legt de verbinding tussen Brussels Airport en UZ Jette. De lijn zal worden geëxploiteerd met 24m lange, zogeheten trambusvoertuigen, een primeur in België. In het voorjaar van 2019 zullen de eerste voertuigen uitrijden, vooralsnog grotendeels op bestaande en licht aangepaste infrastructuur. Gaandeweg worden meer en langere stukken vrije bedding aangelegd, om uiteindelijk uit te groeien tot een volwaardig HOV-traject (Hoogwaardig Openbaar Vervoer of Bus Rapid Transit in internationale context).
De in augustus opgestarte werken, de aanleg van het fietspad langs de Koning Albert I-laan in Vilvoorde, vormen een eerste flankerende maatregel om naast een performanter openbaar vervoer ook de fiets als aantrekkelijk alternatief aan te bieden, in aanloop naar de eigenlijke heraanleg van de Brusselse Ring.


Plan-MER R0
Voor wat betreft de aanleg van die Brusselse Ring heeft de Vlaamse Overheid recentelijk de opdracht voor de opmaak van het plan-MER in het kader van het geïntegreerd planvormingsvormingsproces voor het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Ruimtelijke herinrichting van de Ring rond Brussel (R0)-deel Noord’ gegund aan de tijdelijke handelsvereniging bestaande uit Tractebel en Antea Belgium. Deze herinrichting betreft het deel van de Brusselse Ring tussen de knooppunten Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe. De THV levert een team van erkende MER-deskundigen voor het opstellen van de  milieueffectenbeoordeling. Volgende disciplines worden onderzocht: mens-mobiliteit, mens-ruimte, mens-gezondheid, geluid en trillingen, lucht, bodem, grond- en oppervlaktewater, biodiversiteit, landschap, bouwkundig erfgoed & archeologie en klimaat.

Voor méér info, email mobility@tractebel.engie.com.

 

Gerelateerd nieuws

AH_PVT_Crop_2a

Tractebel welcomes new CEO

Tractebel announces that Anne Harvengt stepped into the role of Chief Executive Officer on May 1, 2024

Lees verder
02 May 2024
Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024