Tractebel mee aan de basis van heraanleg Brusselse Ring

04 sep 2018

Deze zomer zijn de werken aan de Brusselse Ring begonnen. Op 17 augustus startte Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts de graafwerken op, met de eerste spadesteek voor de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Koning Albert I-laan in Vilvoorde. Er wordt begonnen met de aanleg van een fietspad van twee kilometer, de echt ingrijpende aanpassingen aan de ring zijn gepland voor 2021.

De werken aan de Brusselse ring zijn onderdeel van een groots mobiliteitsproject dat Vlaanderen en Brussel overspant en alles samengeteld 3 miljard euro kost (inclusief tram- en fietsinfrastructuur). Het gaat daarbij om grote werkzaamheden aan 20 kilometer Brusselse ring, 60 kilometer fietsnetwerk en de uitbouw van het Brabantnet. Dat laatste bestaat uit twee tramtracés en een busnet om het openbaar vervoer in Vlaams-Brabant te verbeteren en de luchthaven beter te ontsluiten.
Tractebel speelt hierin een prominente rol, met opdrachten voor Brabantnet en Plan-MER R0.

Brabantnet
De THV Tractebel – Ney – Bureau Bas Smets staat in voor de studie van de 3 tramlijnen van het Hoger vermelde Brabantnet. De eerste van deze 3 lijnen, de zogeheten Ringtrambus, legt de verbinding tussen Brussels Airport en UZ Jette. De lijn zal worden geëxploiteerd met 24m lange, zogeheten trambusvoertuigen, een primeur in België. In het voorjaar van 2019 zullen de eerste voertuigen uitrijden, vooralsnog grotendeels op bestaande en licht aangepaste infrastructuur. Gaandeweg worden meer en langere stukken vrije bedding aangelegd, om uiteindelijk uit te groeien tot een volwaardig HOV-traject (Hoogwaardig Openbaar Vervoer of Bus Rapid Transit in internationale context).
De in augustus opgestarte werken, de aanleg van het fietspad langs de Koning Albert I-laan in Vilvoorde, vormen een eerste flankerende maatregel om naast een performanter openbaar vervoer ook de fiets als aantrekkelijk alternatief aan te bieden, in aanloop naar de eigenlijke heraanleg van de Brusselse Ring.


Plan-MER R0
Voor wat betreft de aanleg van die Brusselse Ring heeft de Vlaamse Overheid recentelijk de opdracht voor de opmaak van het plan-MER in het kader van het geïntegreerd planvormingsvormingsproces voor het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Ruimtelijke herinrichting van de Ring rond Brussel (R0)-deel Noord’ gegund aan de tijdelijke handelsvereniging bestaande uit Tractebel en Antea Belgium. Deze herinrichting betreft het deel van de Brusselse Ring tussen de knooppunten Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe. De THV levert een team van erkende MER-deskundigen voor het opstellen van de  milieueffectenbeoordeling. Volgende disciplines worden onderzocht: mens-mobiliteit, mens-ruimte, mens-gezondheid, geluid en trillingen, lucht, bodem, grond- en oppervlaktewater, biodiversiteit, landschap, bouwkundig erfgoed & archeologie en klimaat.

Voor méér info, email mobility@tractebel.engie.com.

 

Gerelateerd nieuws

AdobeStock_286969556_2

Listen to Engineering Angles, Tractebel's podcast!

In the latest episode of Engineering Angles, we caught up with Neha Bansal, Deputy General Manager of Hydropower & Water Resources in Business Development &...

Lees verder
03 jun 2025
BESS_Kallo_Belgium

Supporting ENGIE’s battery storage ambitions in Belgium

Tractebel helps ENGIE build its second large-scale battery park in Belgium, contributing to shaping a flexible, reliable and sustainable energy system in the country.

Lees verder
27 mei 2025
20241127_UNOC

Building the venue for the 2025 UN Ocean Conference

Our Urban teams from France and Monaco are leading the design and construction supervision of the Mediterranean Pavilion, ahead of the third United Nations Ocean...

Lees verder
27 mei 2025
Group_2

Tractebel supports first metro project in the Western Balkans and the largest infrastructure project in Serbia

Our transport infrastructure experts signed a mandate on April 25, 2025, to provide technical services on the first metro project in the Western Balkans. This is our...

Lees verder
30 apr 2025