Europa's grootste openbare gebouw voor urban farming oogst prijzen

13 Feb 2023

Agrotopia, een door Tractebel en partners ontworpen en gebouwd centrum voor voedselonderzoek en demonstratie in Roeselare, België, werd bekroond op het World Architecture Festival en de Belgian Construction Awards. 

Met een spectaculair uitzicht over de stad Roeselare, België, centrum van de West-Vlaamse groenten- en fruithandel, is een hoogtechnologische onderzoeksserre van 9.500 m2 op het dak een prominent element in de skyline van de stad. Onze infrastructuurexperts en partners bundelden hun krachten om Agrotopia, Europa's grootste openbare gebouw voor urban farming, tot leven te brengen.

Bekroond project

Het project heeft veel erkenning gekregen van de sector. Het won de eerste plaats in de categorie Smart Innovation bij de Belgian Construction Awards 2022. De jury werd overtuigd door de nauwe samenwerking tussen de verschillende partners en disciplines, alsook door het innovatieve, vooruitstrevende en uiterst veelzijdige karakter van het project. Agrotopia stond ook op de shortlist voor Best Use of Natural Light tijdens het World Architecture Festival in Lissabon, Portugal, in december 2022.

Productieve landschappen voor een duurzame toekomst

In het kader van de proefprojecten Productief Landschap wees Vlaams Bouwmeester Inagro Tractebel, META Architectuurbureau, van Bergen Kolpa Architecten, Smiemans en Wageningen UR Glastuinbouw aan voor de bouw van een voedselonderzoeks- en demonstratiecentrum in Roeselare. De werken startten in 2019 en eindigden in september 2021.

De ontwerpdeskundigen van Tractebel werden belast met de sanitaire en loodgietersinstallaties, stabiliteit, HVAC, elektriciteit inclusief laagspannings- en telecommunicatie-installaties, liftinstallaties, branddetectie- en brandbestrijdingsinstallaties. Ons team was ook verantwoordelijk voor een adviesopdracht inzake duurzame ontwikkeling en de opdracht voor de energieprestatie van gebouwen (EPB).

Het innovatieve ontwerp - een transparante sculptuur van glas en staal op het dak van de bestaande landbouwveilingmarkt - is niet alleen het grootste openbare urban farming gebouw van Europa, maar ook een voorbeeld voor de toekomst van de voedselproductie. Het intensieve ruimtegebruik en het circulaire gebruik van energie en water vormen de basis voor een duurzame ontwikkeling van de glastuinbouw.

 

"Dit geïntegreerde en multidisciplinaire project was een echte uitdaging voor alle betrokken partijen. Samenwerking was het sleutelelement, en onze experts en partners hebben dit gerealiseerd. De prijzen zijn een grote erkenning voor alle betrokkenen en Tractebel!"

Youri Groosman, Tractebel Project Manager

Gerelateerd nieuws

AH_PVT_Crop_2a

Tractebel welcomes new CEO

Tractebel announces that Anne Harvengt stepped into the role of Chief Executive Officer on May 1, 2024

Lees verder
02 May 2024
Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024