Ontmoet Ewald, cultureel erfgoed expert bij Tractebel

18 Apr 2022

Ter gelegenheid van de Werelderfgoeddag op 18 april vertelt Ewald Wauters, onze cultureel erfgoed expert, ons alles over het project in de stationsomgeving van R30 Brugge en legt hij uit hoe Tractebel heeft geholpen om dit rijke erfgoed in de middeleeuwse stad Brugge, door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst, te behouden en te beschermen.

Tegenwoordig zijn er een aantal onveilige/zwarte plekken langs de rR30 ring, in de buurt van het station van Brugge. Het onveilige karakter van deze plekken hangt samen met de snelle opeenvolging van conflictpunten in combinatie met het belang van de stationsomgeving voor zowat alle verkeersmodi.

Het doel van deze studie is oplossingen aan te reiken voor de knelpunten en ambities van het projectgebied. Er wordt een kadervisie geformuleerd waarin concrete oplossingsvoorstellen voor de omgeving van het Stationsplein en de Unesco-rotonde worden uitgewerkt.

De belangrijkste infrastructuur die wordt voorgesteld is een tunnel onder de R30 door en bruggen voor voetgangers over de stadsgracht. 

In deze studie is Tractebel verantwoordelijk voor de probleemanalyse en het voorlopig ontwerp voor verschillende deelgebieden. Op basis van technisch onderzoek en besprekingen met belanghebbenden werden de technische en ontwerpeisen opgesteld.

Dit alles moet gebeuren rekening houdend met de erfgoedwaarden van de site: het stationsgebouw, de overblijfselen van de stadsmuur en de gracht, de bomenverzameling, enz. Al deze elementen zijn geklasseerd of maken deel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst van de stad Brugge.

Aangezien de stad Brugge door de Unesco op de Werelderfgoedlijst is geplaatst, was een Erfgoed Impact Assessment noodzakelijk.

Werken in een erfgoedcontext moet niet worden gezien als een belemmering, maar als een uitdaging en een beginpunt voor de oplossing. Door erfgoeddeskundigen van bij het begin bij het project te betrekken, kunnen latere conflicten worden vermeden, maar wordt ook essentiële informatie verstrekt over hoe de context moet worden gelezen en geïnterpreteerd, welke erfgoedwaarden op het spel staan en hoe deze waarden in het nieuwe ontwerp moeten worden geïntegreerd.

Door proactief te zijn, wordt het bestaande erfgoed niet alleen behouden, maar ook verbeterd. De vestingmuren, die veel te lijden hebben gehad van de aanleg van de ringweg R30, zijn nu verbeterd en geïntegreerd in het nieuwe ontwerp.

Door de betrokkenheid van erfgoedexperten zowel van stadszijde als van Tractebel werd het project verrijkt en kan het door alle betrokken partijen onderschreven worden.

Gerelateerd nieuws

AH_PVT_Crop_2a

Tractebel welcomes new CEO

Tractebel announces that Anne Harvengt stepped into the role of Chief Executive Officer on May 1, 2024

Lees verder
02 May 2024
Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024