Ringpark Zuid Antwerpen: Nieuwe verbinding voor groen en ecologie

27 Jan 2021

Eind 2020 gaf AWV (Agentschap Wegen en Verkeer), in nauwe samenwerking met de Stad Antwerpen, aan dat, in het kader van het project De Grote Verbinding, Ringpark Zuid in Antwerpen verder vorm zal krijgen. Met als doel een antwoord te bieden op het groen tekort in de omliggende wijken, nieuwe kansen te creëren voor stedelijke ontwikkeling, te zorgen voor een betere waterbuffering en de vrijgekomen ruimte en bermen te ontsluiten voor gebruik.

Dit park zal lopen van de Kennedytunnel, over het huidige op- en afrittencomplex Antwerpen-Zuid en de aansluiting met de A112, tot aan de Kolonel Silvertopstraat. Ringpark Zuid creëert nieuwe verbindingen voor groen en ecologie, en voor voetgangers en fietsers tussen de wijken Het Kiel, Antwerpen-Zuid en Brederode. En met de nieuwe configuratie komt er 70.000 m² minder asfalt en 43 ha ontsnipperde groene ruimte.

De projectscope hergroepeert het park en complex 'Zuidknoop', de nieuwe kap van de Jan De Vos Lei en de verlenging van de Jan De Vostunnel.

Het ontwerpteam dat de verdere uitwerking van het Ringpark Zuid op zich zal nemen, bestaat uit 51N4E, H+N+S, Tractebel, Endeavour, Bollinger+Grohmann, Plant&Houtgoed en IMDC. Het team gaat tot najaar 2021 in overleg met organisaties, verenigingen en burgers in en rond de zone Ringpark Zuid om op die manier te komen tot het voor ontwerp.

De volgende stappen zijn:

  1. Voorontwerp: het bepalen van de grote lijnen van het toekomstige ontwerp van Ringpark Zuid.
  2. Deelprojecten: welke deelprojecten kunnen met het beschikbare budget worden gerealiseerd?
  3. Definitief ontwerp: uitwerking van het voorlopig ontwerp tot een haalbaar plan.
  4. Uitvoering infrastructurele werken Knoop Zuid, aanleg overkapping A12 bij Kiel en inrichting park.

“Ringpark Zuid is een perfecte illustratie hoe onze geïntegreerde samenwerking met interne en externe partijen een duidelijke meerwaarde creëert, niet alleen voor onze eindklant, maar voor alle stakeholders betrokken bij het project.” Bram Vandenboom, Head of Urban Tractebel.

 

Gerelateerd nieuws

AH_PVT_Crop_2a

Tractebel welcomes new CEO

Tractebel announces that Anne Harvengt stepped into the role of Chief Executive Officer on May 1, 2024

Lees verder
02 May 2024
Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024