Nieuw medisch centrum in Bilzen, een voorbeeld van moderniteit en duurzaamheid

22 Mar 2021

De deuren van het nieuwe medisch centrum in Bilzen zijn op 16 maart 2021 geopend. Het resultaat is een mooi, open en ruim gebouw, waar de ontvangst van patiënten en bezoekers voorop staat. Het medisch centrum is niet alleen modern ingericht, er zit heel wat technisch vernuft achter.  De nadruk ligt op duurzaamheid en flexibiliteit, doelstellingen die in de lijn liggen van de strategie van Tractebel.

Het nieuwe gebouw van 3850 m2 huisvest een polikliniek, een chirurgisch dagziekenhuis met twee digitale operatiezalen, een dienst voor medische beeldvorming en een huisartsenwachtpost HWP37. Er is ook een ondergrondse parking met 44 plaatsen en een fietsenstalling.

Na een moeilijke start als gevolg van COVID-19, zijn de bouwwerken in september 2019 van start gegaan in coördinatie met het Vesalius Ziekenhuis. Het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het gebouw werden toevertrouwd aan STRABAG Belgium. Voor de technieken was de partner SPIE, het ontwerpbureau voor de speciale technieken was De Klerck Engineering. En het gebouw is ontworpen door GAF Architecten uit Rotterdam.

De Tractebel-teams waren verantwoordelijk voor het programmabeheer en de trajectbegeleiding.

De betonstructuur maakt een balkloze constructie mogelijk, wat de installatie van eventuele aanvullende technische installaties vergemakkelijkt, tegelijk zijn toekomstige openingen en doorgangen reeds aangegeven. Op deze manier wordt de mogelijke uitbreidbaarheid van het werkgebied uitgewerkt. Het gebouw kan een schakel zijn naar eventuele naburige gebouwen. Het nieuwe medisch centrum vormt de eerste stap in de verdere ontwikkeling van de gehele site.

De klimaatplafonds werken via een watersysteem dat op plafondplaten geplaatst wordt. Omdat de aanvoer van warmte en koeling meteen in de ruimte terecht komt wordt snel een aangenaam binnenklimaat bereikt.

“De aansturing van Tractebel gebeurde in open relatie met het facilitair beheer van AZ Vesalius en werd gebaat met directe communicatie. Corona had een grote impact voor iedere partij in dit project. Alsnog mag het resultaat gezien worden als een succes van het gehele bouwteam, van het gehele medische personeel bij opmaak van programma van eisen tot en met de laatste lik verf. Tractebel is blij te mogen meewerken aan het centrum dat overigens de aanzet vormt van een gehele stadsontwikkeling.
Met respect voor het werk dat AZ Vesalius in het centrum zal verrichten dragen wij graag het gebouw over.” Bart Moors, Senior Project Manager

Gerelateerd nieuws

AH_PVT_Crop_2a

Tractebel welcomes new CEO

Tractebel announces that Anne Harvengt stepped into the role of Chief Executive Officer on May 1, 2024

Lees verder
02 May 2024
Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024