Lahmeyer: historisch sterk in energie en water

Lahmeyer International werkt nog altijd in de filosofie van pionier Wilhelm Lahmeyer, een tijdgenoot van de gebroeders Siemens. Al meer dan 45 jaar werken ingenieurs van alle disciplines er samen. Zij passen hun kennis en ervaring toe in de meest uiteenlopende projecten en spelen door de kwaliteit van hun werk een doorslaggevende rol in de internationale reputatie van het bedrijf.

Lahmeyer International werkt nog altijd in de filosofie van pionier Wilhelm Lahmeyer, een tijdgenoot van de gebroeders Siemens. Al meer dan 45 jaar werken ingenieurs van alle disciplines er samen. Zij passen hun kennis en ervaring toe in de meest uiteenlopende projecten en spelen door de kwaliteit van hun werk een doorslaggevende rol in de internationale reputatie van het bedrijf.

Toen Wilhelm Lahmeyer en enkele privébankiers uit Frankfurt op 30 september 1890 W.Lahmeyer & Co. oprichtten, begon het glorietijdperk van een uitzonderlijk begaafd ingenieur. Zijn talent was niet beperkt tot baanbrekende technologische ideeën op het vlak van elektrische generatoren en motorbouw – waarin hij al snel vermaardheid verwierf – hij had daarnaast ook een goed ontwikkeld zakelijk inzicht. Hij paste in die tijd al met succes financieringsprincipes toe die vandaag internationaal gangbaar zijn.

De ontdekking van de elektriciteit was een doorslaggevend element voor de oprichting van W.Lahmeyer & Co. De uitvindingen van de pioniers in de elektrotechniek vormden de basis voor een snelle industrialisatie. Maar om theoretische kennis in de praktijk te kunnen omzetten, waren dappere ondernemers nodig, zoals Wilhelm Lahmeyer die iedere gelegenheid te baat nam om vooruitgang te boeken.

Wilhelm Lahmeyer bouwde elektriciteitscentrales. Zijn eerste elektriciteitscentrale was de Sadu I-waterkrachtcentrale nabij Sibiu in Roemenië, die in 1896 in bedrijf werd genomen. Elektrizitätswerk Bad Homburg bouwde in Duitsland in 1896 een van de eerste door hem geplande centrales. Wilhelm Lahmeyer was ook betrokken bij de constructie van kleine, geïsoleerde stations, d.w.z. lokale elektriciteitscentrales die ontworpen waren om alleen elektriciteit te leveren aan nabijgelegen woonblokken.

Naast lokale elektriciteitsvoorziening hield Wilhelm Lahmeyer zich bezig met interregionale elektriciteitsvoorziening. Op 16 mei 1891 werd in Frankfurt am Main de internationale beurs voor elektrotechniek geopend, een belangrijk evenement. Voor het eerst werd wisselstroom getransporteerd van een waterkrachtcentrale op de rivier de Neckar naar Frankfurt. Tegelijk toonde Wilhelm Lahmeyer met behulp van een transmissielijn van Offenbach naar het tentoonstellingsterrein in Frankfurt aan dat ook gelijkstroom geschikt was voor transport over lange afstanden. Hij legde daarbij mee de basis voor de huidige technologie waarmee hoogspanningsgelijkstroom (HVDC) over grote afstanden kan worden getransporteerd.

Na de oprichting van zijn firma startte Wilhelm Lahmeyer met de productie van generatoren voor energiecentrales. Daarnaast produceerde hij elektromotoren die gebruikt werden om elektrische energie om te zetten in mechanische energie. De machines van Wilhelm Lahmeyer behoorden tot de meest opmerkelijke bezienswaardigheden, zowel op de internationale tentoonstelling voor elektrotechniek in Frankfurt als op de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs.

In de daaropvolgende decennia breidde het door Wilhelm Lahmeyer opgerichte bedrijf zich verder uit in de energiesector en specialiseerde zich in een heleboel andere expertisedomeinen. Andere taken die met die activiteiten samenhingen zoals constructieontwerp en -planning, bouwtoezicht en adviesdiensten tijdens de exploitatie van een centrale werden almaar belangrijker. Aanvankelijk ging de aandacht vooral naar waterkrachtcentrales, zoals de rivierinstallaties op de Lech en de Moezel, pompaccumulatiecentrales in het zuidelijke Zwarte Woud, in Montafon, Vorarlberg en in Vianden, Luxemburg, en soortgelijke installaties in andere landen.

Met het oog op een verdere groei, vooral dan in het buitenland, werden de vroegere ingenieursdiensten van Lahmeyer AG in 1966 ondergebracht in een nieuwe onderneming en werd Lahmeyer International GmbH (LI) opgericht. Acht jaar later droeg het voormalige Lahmeyer AG de binnenlandse commerciële belangen over aan het nieuw opgerichte Lahmeyer Ingenieur GmbH, dat in 1979 in Lahmeyer International werd geïntegreerd.

Na de fusie breidde Lahmeyer International GmbH zich uit door te diversifiëren in aanverwante sectoren. Met de filosofie van de oprichter in het achterhoofd groeide het bedrijf uit tot een internationaal succesvol en onafhankelijk ingenieursbureau voor infrastructuurprojecten in energie, waterkracht, watervoorraden, watervoorziening, afvalwaterbeheer, bouw en transport.

Gerelateerd nieuws

Banner_photo

Hydroelectric project in India sets two world records

The 960 MW Polavaram hydroelectric project provides hydropower, irrigation, and drinking water to five regions across India’s...

Lees verder
23 Apr 2024
Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024
PANT01_project_image_240318

Designing a medical radioisotope production facility for cancer treatment

Jointly with its partner, MODULO architects, Tractebel will combine its infrastructure and nuclear expertise to support the design and construction of PanTera's actinium-225...

Lees verder
28 Mar 2024