Een dag uit het leven van Astrid Laemont, Sales Manager Ports and Waterways

10 Jun 2022

Tractebel is een engineeringbedrijf, maar laten we niet vergeten dat er ook ondersteunende functies zijn. Zonder ondersteuning zijn er geen projecten, en omgekeerd.

Sales managers moeten een grondige kennis hebben van de engineeringvaardigheden en hoe de projecten in elkaar zitten en moeten de processen begrijpen die deze diensten doen werken.

Het beantwoorden van de vragen van de klanten is de garantie van hun succes, ze vertegenwoordigen het bedrijf tegenover de klanten en doen er alles aan om aan de meest uitdagende eisen te voldoen.

Laten we Astrid ontmoeten, Sales Manager in Ports and Waterways.

Astrid, wanneer en waarom ben je bij Tractebel gekomen?

Ik voelde me altijd al aangetrokken tot de havenwereld: al mijn professionele ervaringen lagen in de lijn van dit domein. Toen ik mijn vorige job als projectleider verliet, was ik op zoek naar een andere opportuniteit in dezelfde sector.

Een vriend van mij die voor Tractebel werkte in de afdeling Ports & Waterways, nodigde me uit voor een gesprek met de voormalige productdirecteur. Na afloop van het gesprek trok alles bij Tractebel me aan: de projecten, de manier van werken, de sfeer.

Dus besloot ik hun aanbod te aanvaarden als Projectleider in Ports & Waterways, dit was in 2009.

In 2015, na 15 jaar projectwerk, stelde de productdirecteur mij de functie van Sales Manager in Ports & Waterways voor, en hier ben ik dan.

De belangrijkste taak van Sales Managers is het voorbereiden van tenders. De meeste van onze klanten zijn overheden en havenautoriteiten die officiële procedures moeten volgen voor het publiceren van openbare aanbestedingen. Zodra de aanbesteding is gepubliceerd, is het onze taak om de aanbesteding te analyseren en - samen met de operationeel verantwoordelijke en de productdirecteur - te beslissen of we een offerte zullen indienen of niet.

Als Sales Manager moet ik op zoek gaan naar het beste team en, waar nodig, naar partners om een winnende offerte in te dienen, rekening houdend met de strikte deadline voor het indienen van offertes.

Een ander deel van mijn job is het contact met (nieuwe) klanten. Dit is een spannend deel: proberen de behoeften van de klant te begrijpen, hoe dit zou kunnen passen binnen onze strategie en welke toegevoegde waarde Tractebel kan geven aan de klant. Hiervoor moeten we een goede kennis hebben van de projecten, expertises en ervaringen van de teams van Tractebel. Uitdagend, maar gelukkig is ons salesteam altijd bereid om elkaar te ondersteunen en hun best te doen om aan de vragen van klanten te beantwoorden.

Je lijkt een gepassioneerd ingenieur te zijn, wat vind je het leukst aan je job?

Tractebel is een bedrijf met veel verschillende technische specialiteiten, met medewerkers met verschillende achtergronden, en projecten over de hele wereld. Hier deel van uitmaken en in staat zijn om verschillende talen te spreken tijdens een werkdag geeft me zo veel energie.

Wat ik het leukst vind is waarschijnlijk het menselijke contact: in contact staan met klanten tijdens het definiëren van hun project, maar ook de samenwerking met mijn collega's. Tijdens een tender met veel verschillende specialismen ben ik bijna constant aan het bellen, chatten of mailen. Maar dit is juist wat ik zo leuk vind aan deze job.

Bovendien is elke dag anders: een typische dag bestaat niet in Sales. Een geplande rustige administratieve dag kan al snel omslaan in een hectische dag, enkel omwille van een schijnbaar eenvoudig verzoek van een klant.

Zijn er uitdagende aspecten?

Een offerte maken betekent in een zeer korte tijdspanne en met een strikte deadline een project tot op de bodem uitspitten, de uitdagingen identificeren en de sterktes van Tractebel in de verf zetten.

Als Sales Manager moet ik mijn team geregeld storen in hun geplande projectactiviteiten om snel hun bijdrage te ontvangen. Ze werken vaak lange en onregelmatige uren om aan de noden en behoeften van de klanten te voldoen. Maar dit geeft je adrenaline en als je ziet dat een klant tevreden is over je diensten, dan is dat wat maakt dat je het opnieuw wilt doen!

Hoe voel je je als vrouw in deze wereld van ingenieurs?

Toen ik in 1997 afstudeerde, had ik zelden vrouwelijke collega's rond de tafel tijdens vergaderingen. In die 25 jaar is er een grote verandering door de bouwwereld gegaan.

Nu hebben we heel wat vrouwelijke ingenieurs in het team, en dat is geen uitzonderlijke situatie. Tractebel is een zeer goed voorbeeld van multiculturaliteit en integratie: wij hebben gewoon goede ingenieurs nodig. Wie ze ook mogen zijn, waar ze ook vandaan komen: het doet er niet toe.

Heb je enig advies voor iemand die een carrière in de ingenieurssector ambieert?

Probeer het gewoon: het is de enige manier om te weten of de job je ligt. Het grootste voordeel van werken bij Tractebel is dat je gemakkelijk kunt overstappen naar een ander vakgebied binnen hetzelfde bedrijf. Je verveelt je nooit, stopt nooit met groeien en blijft elke dag van je carrière bijleren! 

De Ports & Waterways projecten van Tractebel zijn nooit alledaagse projecten. Klanten weten dat wij de meest complexe problemen aankunnen dankzij onze expertise en onze technische vaardigheden. Ben je graag bezig met uitdagende projecten waar geen 'kant-en-klare' oplossingen voor bestaan? Dan vrees ik dat je bij Tractebel moet komen werken!


Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor ingenieurs of andere loopbanen bij Tractebel? Klik hier om onze huidige vacatures te bekijken.

 

Gerelateerd nieuws

Tanahu_Ceremony_at_tunnel_2

Tunnel breakthrough a key milestone in 140-MW hydropower project in Nepal

Nestled among the towering Himalayas west of Kathmandu, the Tanahu hydropower project reached a major milestone on March 31, 2024: the breakthrough of the 1.4-km...

Lees verder
19 Apr 2024
Cover_1

Listen to Engineering Angles, Tractebel’s podcast!

We caught up with Stéphanie Brine, Group Manager at Tihange nuclear power station in Belgium, to discuss her fascinating career path, her experience as a woman in...

Lees verder
02 Apr 2024
PANT01_project_image_240318

Designing a medical radioisotope production facility for cancer treatment

Jointly with its partner, MODULO architects, Tractebel will combine its infrastructure and nuclear expertise to support the design and construction of PanTera's actinium-225...

Lees verder
28 Mar 2024
AdobeStock_383755906

Powering data centres with advanced nuclear technologies

Tractebel and its subsidiary company RED published a White Paper on how Small Modular Reactors (SMRs) can provide zero-emission, reliable, and sustainable energy to data...

Lees verder
06 Mar 2024